Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Warwick έδειξε ότι η αύξηση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε βελτίωση της ψυχολογίας μας. Είναι γνωστό ότι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μερίδες ή τα 400 γραμμάρια για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι άτομα με μηδενική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όταν αύξησαν την κατανάλωση τους στις 8 μερίδες ημερησίως παρουσίασαν επίπεδα ευτυχίας ανάλογα με αυτά που βιώνει ο άνεργος μετά την εύρεση εργασίας. Τονίζουμε ότι αυτό συνέβη μέσα σε 24 μήνες. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 12000 άτομα μεταξύ του 2007 και 2013. Σε αυτή την χρονική περίοδο οι συμμετέχοντες στην έρευνα κρατούσαν ημερολόγια με τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ παράλληλα ψυχομετρικά τεστ έλεγχαν τα επίπεδα της ευτυχίας τους και ψυχικής ικανοποίησης, αποκλείοντας φαινόμενα βελτίωσης επαγγελματικών ή προσωπικών ζητημάτων. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ ποσότητας φρούτων και λαχανικών που καταναλώνεται με τα επίπεδα ευτυχίας και όσο αυξάνεται η καθημερινή κατανάλωση αυτών τόσο περισσότερο αυξάνεται σταδιακά η ευτυχία που νοιώθουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα αποτελέσματα που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο πως αισθανόμαστε είναι πολύ πιο άμεσα σε σχέση με τα γενικότερα θετικά αποτελέσματα που έχει στην υγεία μας.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής