Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικάνικου Συλλόγου Χημικών των Σιτηρών πληροφορίες που σχετίζονται με την διατροφική αξία της βρώμης και τον σημαντικό ρόλο που έχει στην διασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Η βρώμη έχει πολλές και διαφορετικές βιολογικά ενεργές ουσίες που περιλαμβάνουν καροτινοειδή, φλαβονοειδή, βιταμίνη Ε και μια μοναδική ομάδα πολυφαινόλων τις αβενθραμίδες (aventhramides). Όλες αυτές οι ουσίες είναι αντιοξειδωτικές (ενισχύουν το αμυντικό μας σύστημα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση). Η βρώμη έχει βρεθεί ότι έχει 25 διαφορετικές βιολογικά ενεργές αβενθραμίδες και σε σχέση με άλλα σιτηρά όπως το σιτάρι ή την σίκαλη, η βρώμη έχει πολύ πιο ενεργά στοιχεία με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση βρώμης συνεπώς μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην μείωση της χοληστερίνης και η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες την κάνει πολύ χορταστική. Συνεπώς, η βρώμη μπορεί να εξασφαλίσει ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό σε συνδυασμό με μέλι, αποξηραμένα φρούτα και κανέλα.