Κατανοώντας την υπερευαισθησία στην γλουτένη που δεν σχετίζετε με την κοιλιοκάκη

Κατανοώντας την υπερευαισθησία στην γλουτένη που δεν σχετίζετε με την κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη ονομάζουμε την γενετική δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη που εντοπίζεται στο σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη και ίσως και στην βρώμη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν μειωμένη απορροφητικότητα από το έντερο με απώλεια βάρους, χρόνια διάρροια, δερματίτιδες, οστεοπόρωση και νευρολογικά συμπτώματα. Η διάγνωση επιτυγχάνετε με αιματολογικό τεστ και βιοψία του λεπτού εντέρου και με μόνη θεραπεία την ολικής αποβολή της γλουτένης από την διατροφή του πάσχοντα. Εντοπίζεται όμως ένας μεγάλος αριθμός ατόμων τα οποία στα τεστ για κοιλιοκάκη παρουσιάζονται φυσιολογικά αλλά παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη. Πιο συγκεκριμένα στη Μ. Βρετανία μόνο το 10 % των ατόμων που παρουσιάζει ευαισθησία στην γλουτένη πάσχουν από κοιλιοκάκη ενώ το 90 % παρουσιάζουν απλά ευαισθησία στην γλουτένη. Παρακαλώ προσέξτε ότι δεν υπάρχει κανένα μέσο διάγνωσης για αυτούς τους ανθρώπους που ενώ έχουν ευαισθησία στην γλουτένη δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η συγκεκριμένη έρευνα στη Μ. Βρετανία παρουσίασε ότι το 13 % του ενήλικου πληθυσμού που μελετήθηκε παρουσίασε ευαισθησία στην γλουτένη που είναι ένα πραγματικά μεγάλο ποσοστό. Μέσα από την προσωπική μου εμπειρία είναι πολύ πιθανό αυτό το ποσοστό των ατόμων που παρουσιάζουν ευαισθησία στην γλουτένη να είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Άσχετα αν κάποιος παρουσιάζει μια απλή υπερ- ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη πρέπει να πάρει οδηγίες από έμπειρο διαιτολόγο για το πώς θα διαμορφώσει την διατροφή του ώστε να παραμείνει ισορροπημένη.

By | 2017-07-31T08:42:54+00:00 Οκτώβριος 22nd, 2013|Άρθρα Διαιτολογίας, Δυσανεξία / Αλλεργία / Υπερευαισθησία, Κλινική Διαιτολογία, Κοινωνία και Διατροφή, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κατανοώντας την υπερευαισθησία στην γλουτένη που δεν σχετίζετε με την κοιλιοκάκη
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής