Το κολέγιο Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας σε μια πρόσφατη έρευνα παρουσίασε ότι, υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες οι οποίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν ελέγχουν την κατανάλωση του φαγητού τους ποιοτικά, κινδυνεύουν με υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη. Η υγιής αύξηση βάρους κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης είναι 11-16 κιλά, εφόσον το βάρος της μητέρας είναι φυσιολογικό. Αν η μητέρα είναι υπέρβαρη το βάρος πρέπει να αυξηθεί 7-11 κιλά, ενώ αν είναι παχύσαρκη 5-9 κιλά. Για να επιτευχτεί η επιθυμητή και υγιής αύξηση βάρους κατά τους 9 μήνες είναι απόλυτη ανάγκη να ακολουθηθεί μια ποιοτικά ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που ακολούθησαν ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας προσεκτικά το φαγητό τους κατά την εγκυμοσύνη τους αύξησαν το βάρους τους σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που κατανάλωναν φαγητό σύμφωνα με τις επιθυμίες τους παρουσίασαν υπερβολική αύξηση βάρους με αποτέλεσμα να γίνουν επιρρεπείς στην μακροχρόνια παχυσαρκία και τους κινδύνους που ελλοχεύει. Άλλωστε ο όγκος των ερευνών που δείχνουν πόσο αρνητικές επιπτώσεις έχει η υπερβολική αύξηση βάρους της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη στη μεταγενέστερη ζωή και υγεία του εμβρύου είναι πια στην εποχή μας τεράστιος.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής