Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της πρόσφατης ανασκόπησης επιστημόνων του πανεπιστημίου North Carolina της Αμερικής σε ότι αφορά τις παγκόσμιες πανδημίες του Covid-19 και της παχυσαρκίας. Είναι πλέον γνωστό ότι οι παχύσαρκοι έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάρρωσης σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό, αλλά υπάρχουν και έντονες ανησυχίες στην αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου για τον κορονοιού στους παχύσαρκους.

Βάση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σε ότι αφορά τους ασθενείς με κορονοιό οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι άτομα παχύσαρκα (με δείκτη μάζας σώματος BMI ≥ 30 kg/m2), που νόσησαν από κορονοιό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο (113 %), περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική (74 %) και αυξημένες πιθανότητας θνησιμότητας (48 %) από τον ιό. Μελετώντας ανοσολογικές και βιοιατρικές έρευνες οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μεταβολικές αλλαγές που παρουσιάζουν άτομα με παχυσαρκία, όπως είναι η αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης και οι φλεγμονές, εμποδίζουν την καταπολέμηση λοιμώξεων, όπως έχουμε δει στο παρελθόν με λοιμώξεις όπως είναι η γρίπη και η ηπατίτιδα. Η αύξηση στα αιματολογικά επίπεδα της γλυκόζης κατά την λοίμωξη, που παρουσιάζουν άτομα με υπεργλυκαιμία, μπορεί να μειώσει την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περαιτέρω φυσικές παθήσεις που μπορεί να παρουσιάσουν άτομα με παχυσαρκία, όπως η άπνοια, μπορεί να μειώσει την δυνατότητα καταπολέμησης της ασθένειας ακόμα περισσότερο, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης πνευμονικής υπέρτασης και κάνοντας δυσκολότερη την διασωλήνωση του ασθενή.

Παρελθοντικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα αντιγριπικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά για άτομα τα οποία είναι παχύσαρκα και το ίδιο μπορεί να παρατηρηθεί για το μελλοντικό εμβόλιο για τον Covid-19. Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες δεν σημαίνει ότι το μελλοντικό εμβόλιο για τον κορονοιό δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα σε άτομα με παχυσαρκία, αλλά καλό θα ήταν στις δοκιμές που γίνονται να λάβουν υπόψη τους τον παράγοντα της παχυσαρκίας και σε γενικές γραμμές μια μειωμένη προστασία, που μπορεί να προσφέρει το εμβόλιο, είναι προτιμότερο από καμία προστασία.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατηρούν ότι η πανδημία και οι καραντίνες παγκοσμίως έχουν αναγκάσει τους ανθρώπους να μειώσουν την κινητικότητα τους, είτε δουλεύοντας από το σπίτι, είτε μειώνοντας τις δραστηριότητες και την κοινωνικότητα, ενώ οδηγούν τους ανθρώπους να επιλέξουν περισσότερο βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα οποία είναι υψηλά σε ζάχαρη και λίπος και διατηρούνται και πιο εύκολα, σε σχέση με τα φρέσκα και πιο υγιεινά τρόφιμα, δημιουργώντας ανησυχία ότι αυτό μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερα τα επίπεδα παχυσαρκίας στον πλανήτη και περεταίρω μη μεταδοτικών ασθενειών (καρκίνος, καρδιοαγγειακά κ.α.). Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας βάση των νέων δεδομένων γίνεται ακόμα πιο αδήριτη ανάγκη.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Wiley Online Library