Μια πρόσφατη ποιοτική έρευνα από το πανεπιστήμιο North Carolina State της Αμερικής ανέδειξε την αρνητική επίδραση που έχουν οι αλλεπάλληλες αυξομειώσεις βάρους το γνωστό yo-yo dieting στην ψυχολογία των παχύσαρκων. Το yo-yo dieting είναι κάτι πολύ κοινό στην εποχή μας όπου κάποιος μειώνει το βάρος του, πολλές φορές με ανορθόδοξους μεθόδους όπως γνωστές δίαιτες, πλάνα γρήγορης απώλειας, φάρμακα κ.α. αλλά σύντομα και ασυνείδητα το βάρος αυξάνεται, για να μπει ξανά στην διαδικασία της απώλειας και ο κύκλος της μείωσης και αύξησης βάρους γίνεται φαύλος.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 23 γυναίκες και 13 άνδρες οι οποίοι είχαν υποστεί το yo-yo dieting με αλλεπάλληλες αυξομειώσεις βάρους της τάξης των 5 κιλών. Μέσα από συνεντεύξεις οι επιστήμονες συλλέξαν πληροφορίες σε ότι αφορά το πώς βρεθήκανε οι συμμετέχοντες σε αυτό τον φαύλο κύκλο και αν μπορέσανε ποτέ να βγουν από αυτόν. Αρχικά να τονίσουμε ότι κανένας από τους 36 συμμετέχοντες δεν εξέφρασε την επιθυμία να μειώσει το βάρος τους λόγω της προσωπικής του υγείας, αλλά λόγω της κοινωνικής κατακραυγής, που βιώνουν οι παχύσαρκοι ή / και λόγω της εικόνας τους και της σύγκρισης που έκαναν ενδόμυχα μέσα τους με τον κοινωνικό τους περίγυρο ή με διασημότητες. Επίσης, οι συμμετέχοντες επιστράτευσαν πολλές διαφορετικές μεθόδους μείωσης βάρους που αρχικά επέφεραν απώλεια, αλλά εν τέλει το βάρος επέστρεψε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νοιώθουν έντονη ντροπή, αισθήματα κοινωνικής απομόνωσης και δυσμενή ψυχολογία σε χειρότερο βαθμό σε σχέση με το πώς ένοιωθαν πριν μειώσουν το βάρος τους. Φυσικό επακόλουθο αυτού ήταν να εκδηλώσουν διαταραχές σίτισης όπως υπερφαγία ή αδηφαγική διαταραχή ή να υιοθετήσουν ακόμα πιο ακραία συμπεριφορά για να μειώσουν ξανά το βάρος τους με έντονη μείωση κατανάλωσης φαγητού, σχολαστική θερμιδομέτρηση, υπερβολική άσκηση, έντονο στρες, αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων με κατανάλωση φαγητού κ.α. Εν τέλει οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν εμμονή με το βάρος τους σε τέτοιο βαθμό που επηρέαζε αρνητικά την κοινωνική τους ζωή, καθώς ήταν «φυλακισμένοι» σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Από την άλλη αυτοί οι λίγοι συμμετέχοντες που μπόρεσαν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του yo-yo dieting υιοθέτησαν μια καλύτερη ποιοτικά διατροφή και έπαψαν να βλέπουν το φαγητό ως κάτι που πρέπει να ελέγχεται ή να αποτελεί μέσω τιμωρίας.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους έχουν πολύ αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία ενός ατόμου και ότι είναι πολλές φορές προτιμότερο για κάποιον να αποφύγει να μπει στην διαδικασία της «δίαιτας» παρά μόνο για ιατρικούς λόγους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Sage Journals