Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Laval του Καναδά μελέτησε την επίδραση που έχει η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών στην καρδιοαγγειακή μας υγεία σε συνδυασμό με φυσική εξάσκηση, που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την καρδιακή μας υγεία.

 

Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αποτελεί κύρια πηγή κατανάλωσης ζάχαρης στις αναπτυγμένες χώρες και η ζάχαρη είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά την καρδιακή μας υγεία. Επίσης, οι διαφημιστικές καμπάνιες ζαχαρούχων ποτών πολλές φορές προβάλουν σωματικά ενεργούς ανθρώπους έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι η ζάχαρη δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, εφόσον έχουμε έντονη δραστηριότητα.

 

Οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας συνέλεξαν πληροφορίες από 2 διαφορετικές μελέτες 30 ετών στις οποίες συμμετείχαν 100.000 άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν από δύο και πάνω ζαχαρούχα ποτά την εβδομάδα είχαν υψηλότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοαγγειακά προβλήματα, ασχέτως της δραστηριότητας τους. Ακόμα και για άτομα τα οποία ακολουθούσαν τις οδηγίες για 150 λεπτά φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα, δεν επαρκούσε για να αντιστρέψει την αρνητική επίπτωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών. Ενώ η φυσική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, δεν την εκμηδενίζει. Βασικό να τονίσουμε ότι τα ζαχαρούχα ποτά στα οποία επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες ήταν ανθρακούχα, με ή χωρίς καφεΐνη, λεμονάδες και φρουτοποτά. Η μελέτη δεν περιλάμβανε τα αθλητικά ποτά, τα οποία όμως και αυτά έχουν αρκετή υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και μπορεί να έχουν εξίσου αρνητική επίπτωση στην καρδιακή υγεία. Τέλος, όσο πιο συχνή ήταν η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων μέσα στην εβδομάδα, τόσο πιο υψηλές και οι πιθανότητες να εκδηλωθούν καρδιακές παθήσεις. Δεν φάνηκε να επηρεάζουν αρνητικά τα ροφήματα που αντικαταστούν την ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες, σε ότι αφορά την καρδιακή υγεία.

 

Άλλη μια πολύ μεγάλη μελέτη που αναδεικνύει τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση ζάχαρης στο καρδιοαγγειακό μας σύστημα, ακόμα και κάτω από συνθήκες έντονης δραστηριότητας, που θωρακίζει την καρδιακή μας υγεία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: ScienceDirect