Η κατανάλωση ψαριού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής και προσφέρει στο οργανισμό υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι βελτιώνουν την καρδιακή υγεία, μειώνουν την υπέρταση και τα επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ βελτιώνουν και την αρρυθμία. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν βρεθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου και αυξάνουν τις γνωστικές ικανότητες, όπου αποτελούν και το πεδίο μελέτης της συγκεκριμένης έρευνα που έρχεται από το πανεπιστήμιο Pennsylvania State της Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες μελέτησαν 541 παιδιά από την Κίνα ηλικιών μεταξύ 9 και 10 ετών και συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την συχνότητα κατανάλωσης ψαριού, μέτρησαν τον δείκτη νοημοσύνης τους και πήραν πληροφορίες από τους γονείς για την ποιότητα ύπνου των παιδιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα παιδιά με την πιο συχνή / εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού παρουσίασαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και καλύτερη ποιότητα ύπνου. Οι επιστήμονες βάση των αποτελεσμάτων πιστεύουν ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου που επιτυγχάνεται από την υψηλή κατανάλωση ψαριού είναι αυτό που συνεισφέρει στις υψηλότερες γνωστικές ικανότητες και προτείνουν η κατανάλωση ψαριού να αρχίζει στα παιδιά από την ηλικία των 10 μηνών. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά εξοικειώνονται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με την γεύση του (προσοχή να έχουν αφαιρεθεί τα κόκκαλα και να σερβίρεται ψιλοκομμένο). Βλέπουμε λοιπόν πως η εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού είναι απαραίτητη τόσο στους ενήλικες όσο και στους ανήλικούς και συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη τους.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian