Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων εκ μέρους του U.S. News & World Report, όπου πρόκειται για έναν κορυφαίο οργανισμό που ασχολείται με την παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων, αυτοκινήτων, νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων κ.α., μελέτησαν 40 διαφορετικές δίαιτες / διατροφικά πλάνα, που σχετίζονται με την απώλεια βάρους, τον διαβήτη και την καρδιακή υγεία, για το 2018 για να μας δώσουν τα κορυφαία.

Σε ότι άφορα την απώλεια βάρους οι εμπειρογνώμονες μελέτησαν την αποτελεσματικότητα των διαιτών βραχυπρόθεσμα, δηλαδή άμεση απώλεια βάρους, αλλά και μακροπρόθεσμα, δηλαδή διατήρηση των κιλών που χάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δίαιτα που σκόραρε υψηλότερα από όλες τόσο για τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα όσο και για τα μακροπρόθεσμα ήταν το διατροφικό πλάνο των Weight Watchers. Το διατροφικό πλάνο των Weight Watchers είναι από τα πιο γνωστά και παλιά και η επιτυχία του στηρίζεται στην χρήση ενός συστήματος πόντων των τροφών βάση της διατροφικής τους αξίας και αυτοί που το χρησιμοποιούν έχουν συγκεκριμένο αριθμό πόντων που μπορούν να εκμεταλλευτούν καθημερινά. Οι εμπειρογνώμονες παρατήρησαν ότι το συγκεκριμένο πλάνο των Weight Watchers βοηθάει πολύ στην συντήρηση των κιλών που χάνονται. Η δεύτερη καλύτερη δίαιτα / διατροφικό πλάνο για απώλεια βάρους ήταν το Volumetric Diet που έχει δημιουργηθεί από την Professor Barbara Rolls του πανεπιστημίου Pennsylvania State της Αμερικής. Η Volumetric Diet επικεντρώνεται σε τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική και υψηλή διατροφική αξία, όπως είναι το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τα σιτηρά και τα μη αμυλούχα φρούτα και λαχανικά, όπως είναι το πεπόνι, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, το μαρούλι, το σπανάκι, η ντομάτα, τα μανιτάρια, το μπρόκολο κ.α., ενώ μειώνει τα τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία όπως είναι τα γλυκά, τα πατατάκια, τους ξηρούς καρπούς και τα έλαια.

Σε ότι αφορά την καλύτερη διατροφή για την καρδιακή υγεία τους υψηλότερους πόντους πείρε η δίαιτα DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) η οποία είναι υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, ψάρι, κοτόπουλο και γαλακτοκομικά με χαμηλή θερμιδική αξία, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων καθώς και της ζάχαρης. Παρεμπιπτόντως, η δίαιτα DASH ήταν αυτή που σκόραρε υψηλότερα και από τις 40 δίαιτες / διατροφικά πλάνα που μελετήθηκαν. Την δεύτερη θέση ως την καλύτερη διατροφή για την καρδιακή υγεία μοιράστηκε η Μεσογειακή διατροφή (η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών δυο φορές την εβδομάδα και στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως και οσπρίων) και η δίαιτα Ornish, η οποία περιορίζει την κατανάλωση του λίπους στο 10 % (φυσιολογικό υγιεινής διατροφής είναι 30-35 %) και ομαδοποιεί τα τρόφιμα σε 5 κατηγορίες σύμφωνα με την διατροφική τους αξία. Σε ότι αφορά την καλύτερη διατροφή για τον διαβήτη η Μεσογειακή διατροφή πείρε την πρώτη θέση και βρέθηκε να βελτιώνει τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους διαβητικούς, ενώ την δεύτερη θέση πείρε η διατροφή DASH.

Φυσικά άλλες πιο γνωστές δίαιτες σε πολύ κόσμο όπως είναι η δίαιτα του Atkins ή του Dukan ήταν πολύ χαμηλά στην κατάταξη των εμπειρογνωμόνων του U.S. News & World Report διότι τα αποτελέσματα τους δεν έχουν διάρκεια και τα κιλά που χάνονται επιστρέφουν μετά το τέλος της δίαιτας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν είναι διατροφικά ισορροπημένες. Πιο συγκεκριμένα στην γενική κατάταξη η δίαιτα του Atkins βρέθηκε στην 36η θέση ενώ του Dukan στην 39η θέση από τις 40 διαφορετικές δίαιτες / διατροφικά πλάνα που μελετήθηκαν.

Αυτά είναι λοιπόν τα καλύτερα διατροφικά πλάνα για το 2018. Βλέπουμε ότι διατροφές που είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε πλήρης υγιεινή ισορροπημένη διατροφή έχουν καλύτερα αποτελέσματα με μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι στο χέρι σας τι θα επιλέξετε για την καινούργια χρονιά, χωρίς να ξεχνάτε τον εξίσου σημαντικό ρόλο που έχει η άσκηση και η θετική ψυχολογία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link:U.S. News & World Report