Η αύξηση στην κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως σχετίζεται με μείωση σημαντικών χρόνιων νοσημάτων όπως είναι τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και ο καρκίνος σύμφωνα με την ανάλυση επιστημόνων από το Imperial College London. Πιο συγκεκριμένα άτομα με μηδενική κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως, αυξάνοντας την κατανάλωση τους σε 2 μερίδες σιτηρών ολικής αλέσεως ημερησίως ή πιο απλά καταναλώνοντας 60 γραμμάρια ψωμί σίτου ολικής αλέσεως ημερησίως παρουσίασαν ιδιαίτερη βελτίωση στους δείκτες που σχετίζονται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Ακόμα θετικότερο αποτέλεσμα παρουσίασαν άτομα με αυξημένη κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως που άγγιζε τις 7,5 μερίδες ημερησίως. Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχουν παρουσιαστεί πολλές έρευνες που παρουσιάζουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν τα σιτηρά ολικής αλέσεως στην υγεία μας. Τα σιτηρά αποτελούν βασικό τρόφιμο στην παγκόσμια κατανάλωση και συνεισφέρουν στο 56 % της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται και 50 % της συγκεντρωτικής κατανάλωσης πρωτεΐνης. Ύστερα από την ανάλυση 45 ερευνών οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η κατανάλωση τριών μερίδων σιτηρών ολικής αλέσεως ημερησίως μειώνει από 15 έως 51 % τις πιθανότητες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Συνεπώς, η κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής