Μια πρόσφατη έρευνα παρουσίασε ότι μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά προϊόντα και υψηλή σε φυτικές διατροφικές πηγές μειώνει κατά πολύ την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και η ποιότητα αυτής της διατροφής έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Παρόμοιες έρευνες στο παρελθόν που σχετίζονται με τις επίπτωσης της χορτοφαγικής διατροφής παρουσίασαν μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου και υπέρτασης. Η συγκεκριμένη έρευνα όμως έκανε διαχωρισμό μεταξύ των χορτοφαγικών διατροφών και πιο συγκεκριμένα μελέτησε την διαφορετική επίπτωση στον οργανισμό μεταξύ υγιών χορτοφαγικών διατροφών με υψηλή κατανάλωση τροφών όπως τα σιτηρά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως), φρέσκα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο υγιών χορτοφαγικών διατροφών με υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών (π.χ. λευκό ψωμί), πατάτας και ζαχαρούχων ροφημάτων (π.χ. αναψυκτικά). Μελετήθηκαν 20.000 άνδρες και γυναίκες για μια περίοδο 20 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια διατροφή χαμηλή σε ζωικά τρόφιμα και υψηλή σε φυτικά τρόφιμα μείωσε την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη κατά 20 %. Επίσης, ύστερα από τον διαχωρισμό των χορτοφαγικών διατροφών μεταξύ υγιών και λιγότερο υγιών οι επιστήμονες κατέληξαν ότι οι υγιείς χορτοφαγικές διατροφές μπορούν να μειώσουν την εκδήλωση διαβήτη μέχρι και 34 % ενώ οι λιγότερο υγιείς χορτοφαγικές διατροφές συνεισφέρουν μόνο 16 % μείωση στην εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Συνεπώς μια διατροφή με χαμηλή κατανάλωση ζωικών προϊόντων και με υψηλή κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, σπόρων και ξηρών καρπών μειώνει δραστικά την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής