Η Αμερικάνικη Ακαδημία Νευρολογίας σε μια πρόσφατη έρευνα παρουσίασε ότι μια διατροφή με χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και αυξημένης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, ψαριών και ξηρών καρπών ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία των ηλικιωμένων. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 28.000 άτομα άνω της ηλικίας των 55 ετών και μελετήθηκαν οι γνωστικές τους ικανότητες στην σκέψη και την μνήμη στην αρχή τις ερευνάς, δύο και πέντε χρόνια μετά. Τα άτομα τα οποία πήραν μέρος στην έρευνα, τόσο στην αρχή όσο και κατά την διάρκεια των 5 ετών, δεν παρουσίασαν διαβήτη ή οποιαδήποτε καρδιοαγγειακή πάθηση. Επίσης, πληροφορίες δόθηκαν από τους συμμετέχοντες σε ότι αφορά την ποιότητα της διατροφής τους σε σχέση με την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σιτηρών ολικής αλέσεως, κρέατος, ψαριών, αυγών, αλκοόλ, ξηρών καρπών και τηγανιτών φαγητών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο πιο υγιεινή και ισορροπημένη η διατροφή κάποιου τόσο μικρότερη ήταν η πτώση των γνωστικών τους ικανοτήτων στην πενταετία. Άλλη μια έρευνα που παρουσιάζει την σημαντικότητα τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια στην διατροφή μας.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής