Σε μια έρευνα του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ όπου μελετήθηκε ότι όσο περισσότερα ταχυφαγεία υπάρχουν στη περιοχή που διαμένουμε ή εργαζόμαστε τόσο πιο επιρρεπείς είμαστε στο έτοιμο φαγητό, έρχονται νέα στοιχεία που δηλώνουν ότι περιοχές στην Μ. Βρετανία που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό ο αριθμός των ταχυφαγείων έχει αυξηθεί τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται στη δύνη της κρίσης και τις λιτότητας παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο στα αστικά κέντρα και για αυτό το λόγο μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Οι ερευνητές του Κέιμπριτζ μελέτησαν την περιοχή του Norfolk στη Μ. Βρετανία και παρατήρησαν ότι στα σημεία όπου το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό ο αριθμός τον ταχυφαγείων αυξήθηκε κατά 43 % τις τελευταίες δεκαετίες ενώ σε περιοχές που το βιοτικό επίπεδο είναι υψηλότερο η αύξηση των ταχυφαγείων ήταν της τάξης του 30 %. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να γίνει μια ανάλογη έρευνα σε κάποια περιοχή και στην Ελλάδα για τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια, αλλά με μια απλή παρατήρηση θα συμφωνήσουν όλοι ότι ο αριθμός των ταχυφαγείων τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής