Η δεύτερη έρευνα που θα επικεντρωθούμε σε αυτό το Newsletter έρχεται από την Σουηδία όπου οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 14 άνδρες φυσιολογικού βάρους και μελέτησαν τις επιλογές τους στο σούπερ-μάρκετ μέσα από μια λίστα τροφίμων που τους παρείχαν με 20 τρόφιμα πολύ-θερμιδικά και 20 ολιγό-θερμιδικά και με το χρηματικό ποσό τον 50 ευρώ, μετά από μια νύχτα ύπνου και μετά από μια νύχτα απόλυτης αϋπνίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από την νύχτα της απόλυτης αϋπνίας τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ψώνισαν 9 % περισσότερες θερμίδες και 18 % περισσότερο φαγητό σε σχέση με αυτά που ψώνισαν την επόμενη μέρα μετά από μια νύχτα φυσιολογικού ύπνου. Συνεπώς, αυτή η έρευνα έρχεται να προσθέσει περεταίρω στοιχεία σε αυτά που γνωρίζουμε σε ότι αφορά την σχέση παχυσαρκίας και αϋπνίας. Είναι γνωστό ότι ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί υπερφαγία και αύξηση βάρους μέσα από την ορμονική δυσλειτουργία του σώματος που προκαλεί η αϋπνία και σύμφωνά και με μια παρελθοντική έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας η έλλειψη ύπνου μειώνει την λειτουργικότητα του εμπρόσθιου λοβού του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις σωστές διατροφικές επιλογές μας
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων που ψωνίζουμε
By Νικόλαος Καραγίαννης|2017-07-31T08:04:53+03:0025 Σεπτεμβρίου, 2013|Άρθρα Διαιτολογίας, Κοινωνία και Διατροφή, Παχυσαρκία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων που ψωνίζουμε
About the Author: Νικόλαος Καραγίαννης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian