Πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ στους ανθρώπους η έλλειψη βιταμίνης D έχει δείξει αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου. Επίσης, προτείνεται η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα για βελτίωση της καρδιακής υγείας με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν εντάξει την καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων ω-3 (ιχθυέλαια). Επιστήμονες από την Αμερική μελέτησαν 26.000 υγιείς ενήλικες, ηλικιών άνω των 50 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η πρώτη ομάδα λάμβανε καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D και ω-3, η δεύτερη ομάδα λάμβανε βιταμίνη D και ένα εικονικό συμπλήρωμα (placebo), η τρίτη ομάδα λάμβανε ένα εικονικό συμπλήρωμα και συμπληρώματα ω-3 και η τέταρτη ομάδα λάμβανε 2 εικονικά συμπληρώματα. Μετά από μια χρονική περίοδο 5 ετών οι επιστήμονες κατέληξαν ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D δεν μείωσε σε καμία ομάδα μελέτης τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου ή καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε ότι αφορά τα συμπληρώματα ω-3 φάνηκε ότι ενισχύουν την καρδιακή λειτουργία μόνο σε αυτούς που είχαν χαμηλή κατανάλωση ψαριών στην διατροφή τους, ενώ δεν φάνηκε να παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες στην εκδήλωση καρκίνου. Να τονίσουμε ότι άλλες πρόσφατες παρόμοιες έρευνες δεν έδειξαν ότι η χρήση συμπληρωμάτων ω-3 προσφέρει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Συνεπώς είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία μας και τίποτα απολύτως δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: The New England Journal of Medicine