Ο καφές είναι ένα ρόφημα με υψηλή κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσα από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι μια μέτρια κατανάλωση έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας και ιδικά στις γνωστικές μας λειτουργίες. Ενώ έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών που σχετίζονται με την άνοια όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάϊμερ, δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό και ποιες ουσίες που εμπεριέχει ο καφές το προκαλούν. Επιστήμονες από τον Καναδά θέλησαν να μελετήσουν τις ακριβείς προστατευτικές ιδιότητες του καφέ και πιο συγκεκριμένα πρότειναν ότι δεν οφείλεται στην καφεΐνη αλλά σε άλλες ουσίες που αναπτύσσονται στον καφέ κατά την διαδικασία του καβουρδίσματος. Οι επιστήμονες μελέτησαν 3 διαφορετικούς τύπους καφέ, ένα σκούρο καφέ με καφεΐνη και ένα σκούρο καφέ χωρίς καφεΐνη (έντονο καβούρδισμα) και ένα ξανθό καφέ με καφεΐνη (ελαφρύ καβούρδισμα). Μέσα από τις μελέτες τους οι επιστήμονες άρχισαν να επικεντρώνονται σε μια ομάδα ουσιών (Phenylindanes) οι οποίες παράγονται στους κόκκους του καφέ κατά την διάρκεια του καβουρδίσματος, οι οποίες φαίνεται ότι παρεμποδίζουν την συγκέντρωση των τοξικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και μας προστατεύουν από την εκδήλωση εκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι το Πάρκινσον και το Αλτσχάϊμερ. Συνεπώς όσο περισσότερο καβουρδισμένος είναι ο καφές που πίνουμε τόσο υψηλότερη η συγκέντρωση αυτών των ουσιών. Περαιτέρω έρευνες θα πρέπει να γίνουν για να δούμε αν όντως αυτές οι ουσίες καταφέρνουν να φτάσουν στον εγκέφαλο μέσα από την κατανάλωση καφέ και αν θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία των εκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Frontiers in Neuroscience