Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες είναι πολύ κοινή πρακτική που χρησιμοποιείτε από πολλούς για γρήγορη απώλεια βάρους. Οι διατροφές αυτές όπως του Atkins και του Dukan στηρίζονται στην πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και σε υψηλότερη κατανάλωση πρωτεϊνών και λίπους. Ενώ φαινομενικά προσφέρουν γρήγορη απώλεια βάρους, έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες και τα αποτελέσματα δεν έχουν διάρκεια. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να υιοθετήσουμε μια πιο πρακτική αντιμετώπιση. Η σύγχρονη και επιστημονικά άρτια διατροφολογία υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να ελέγχουμε την ποσότητα των θερμίδων παρά την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε και η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία σε ισορροπία. Σε ότι άφορα έρευνες που σύγκριναν αποτελέσματα απώλειας βάρους μεταξύ διαιτών χαμηλών σε υδατάνθρακες σε σχέση με δίαιτες χαμηλές σε θερμίδες μετά από 6 μήνες δεν υπήρχαν διαφορές στην αποδοτικότητα των αποτελεσμάτων. Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση των υδατανθράκων πρέπει να καταλαμβάνει το 50 – 60 % της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, 12 – 15 % πρωτεΐνη και 30 – 35 % λίπος. Συνεπώς,  για μια διατροφή 1500 θερμίδων η ενέργεια που πρέπει να παίρνουμε από υδατάνθρακες πρέπει να είναι από 750 έως 900 θερμίδες και με 4 θερμίδες το γραμμάρια που υπολογίζεται για τους υδατάνθρακες προκύπτει ότι η κατανάλωση πρέπει να είναι 188 με 225 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Οι ανάγκες βεβαίως του καθενός σχετίζονται με το φύλο, το βάρος, το ύψος και την δραστηριότητα του και καλό είναι να ζητήσουμε συμβουλές από κάποιο διαιτολόγο / διατροφολόγο προτού ξεκινήσουμε κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους. Βεβαίως, οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε καλούς και κακούς. Καλοί υδατάνθρακές είναι οι φυτικές ίνες και τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής αλέσεως, τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μας δίνουν ένα έντονο συναίσθημα πληρότητας και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σχετικός χαμηλά. Οι κακοί υδατάνθρακες από την άλλη όπως είναι η ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα γλυκά και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα μας κάνουν να πεινάμε πιο άμεσα δημιουργώντας πιο απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι καλοί υδατάνθρακες όχι μόνο βοηθούν στην απώλεια του βάρους αλλά εξασφαλίζουν υγεία, ενώ οι κακοί υδατάνθρακες έχουν βρεθεί ότι όταν καταναλώνονται στην υπερβολή προκαλούν αύξηση βάρους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή όπου όλα τα στοιχεία, υδατάνθρακές, πρωτεΐνη και λίπος είναι σε ισορροπία. Σήμερα είναι γνωστό ότι η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι η καλύτερη μέθοδος για απώλεια βάρους και διατήρησης των κιλών που χάθηκαν.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link: MedicalNewsToday