Η συνεχόμενη αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας και διαβήτη είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα και παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Αμερική μόνο υπολογίζεται ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού παρουσιάζουν ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και φυτικών ελαιών. Επιστήμονες συνεργαζόμενοι από 3 διαφορετικά κέντρα έρευνας, δύο στην Πράγα και ένα στην Ουάσινγκτον, θέλησαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας ένα χορτοφαγικό γεύμα σαν επακόλουθο προηγούμενης έρευνας που είχαν κάνει με διαβητικούς ασθενείς, όπου απέδειξαν ότι μια χορτοφαγική διατροφή αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης από το σώμα και βελτιώνει την ευαισθησία των κυττάρων του σώματος στην δράση της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην παρουσία ορμονών που παράγονται από το έντερο μετά την κατανάλωση φαγητού και έχουν θετική επίδραση στον έλεγχο της αρτηριακής μας πίεσης, ενώ παράλληλα δημιουργούν έντονο συναίσθημα κορεσμού, δηλαδή μας κάνουν να νοιώθουμε χορτασμένοι. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 60 άνδρες εκ των οποίων οι 20 ήταν παχύσαρκοι, οι 20 έπασχαν από διαβήτη τύπου ΙΙ και οι άλλοι 20 ήταν υγιείς με φυσιολογικό βάρος. Οι 60 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 γκρουπ, το ένα γκρουπ κατανάλωσε ένα 100 % χορτοφαγικό γεύμα που η πρωτεϊνική πηγή του ήταν το τόφου (παρασκευάζεται από γάλα σόγιας όπως το τυρί) και το άλλο γκρουπ κατανάλωσαν ένα γεύμα όπου οι πρωτεϊνικές πηγές του ήταν βιομηχανοποιημένο κρέας και τυρί. Τα δυο γεύματα ήταν ισοθερμικά και περιείχαν ανάλογη διατροφική αξία. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωσαν το χορτοφαγικό γεύμα, ασχέτως αν προέρχονταν από το γκρουπ των παχύσαρκων, διαβητικών ή υγιών ανθρώπων, παρουσίασαν αυξημένη παραγωγή των εντερικών ορμονών σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν το γεύμα με το κρέας και το τυρί. Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες αυτές οι εντερικές ορμόνες βοηθούν σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην παραγωγή ινσουλίνης και μας προκαλούν αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να συμβάλουν ενεργά σε καλύτερο έλεγχο του βάρους μας. Σίγουρα η υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, που καταναλώνονται από άτομα τα οποία ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή, παίζει καθοριστικό ρόλο στην συντήρηση του βάρους και μειώνουν αισθητά τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη. Αν και ο αριθμός συμμετεχόντων της εν λόγω έρευνας είναι μικρός, τα αποτελέσματα συνδράμουν με ανάλογες παρελθοντικές έρευνες που έχουν γίνει γύρω από την χορτοφαγική διατροφή.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Nutrients