Ενώ είναι γνωστό ότι μια διατροφή που εμπεριέχει υψηλή κατανάλωση κόκκινου και βιομηχανοποιημένου κρέατος, τηγανιτών φαγητών, υψηλών σε λίπος γαλακτοκομικών προϊόντων και επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι επιβλαβής για την υγεία σε επίπεδο καρδιοαγγειακών παθήσεων και καρκινογένεσης, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί και να προκαλέσει Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΕΩΚ). Η ΕΩΚ είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα σε μεγάλες ηλικίες με αποτέλεσμα να προκαλεί αδυναμία καθαρής όρασης, διαβάσματος και οδήγησης. Επιστήμονες από την Νέα Υόρκη πρόσφατα ολοκλήρωσαν μια έρευνα όπου μελέτησαν την επιρροή της ανθυγιεινής διατροφής στην εκδήλωση της ΕΩΚ. Ενώ έχουν υπάρξει κάποιες έρευνες στο παρελθόν που έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να μειώσει τον ρυθμό εξέλιξης της ΕΩΚ, καμία ποτέ έρευνα δεν μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες συγκεντρωτικά και πως σχετίζονται με την πάθηση. Έτσι οι επιστήμονες μελέτησαν πως η διατροφή σε πρώιμα στάδια μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση της ΕΩΚ στα αρχικά και στα τελευταία στάδια. Για μια περίοδο 18 ετών οι συμμετέχοντες βάση 66 διαφορετικών τύπων φαγητού χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, με την πρώτη ομάδα να έχει υιοθετήσει και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή και την δεύτερη ομάδα που παρουσίαζε υψηλή κατανάλωση κόκκινη και βιομηχανοποιημένου κρέατος, τηγανιτού φαγητού, αυγών, γλυκών, αναψυκτικών, ζάχαρης, υψηλών σε λίπος γαλακτοκομικών και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα της δεύτερης ομάδας είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προχωρημένη μορφή της ΕΩΚ. Συνεπώς βλέπουμε ότι η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της ΕΩΚ, που όταν βρεθεί στα τελευταία στάδια είτε είναι πάρα πολύ δύσκολο και πολυδάπανο να θεραπευτεί, είτε δεν θεραπεύεται με αποτέλεσμα να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Είναι πολύ σημαντικό να εδραιώσουμε σωστές διατροφικές συνήθειες από όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται, που θα μας συνοδέψουν όλη μας την ζωή.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: BMJ