Όλο και περισσότερες έρευνες προκύπτουν που παρουσιάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων. Πέρα από την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως του διαβήτη, του καρκίνου και των καρδιοαγγειακών προβλημάτων που προκαλεί η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων πολλές νέες έρευνες επικεντρώνονται στις αυξημένες πιθανότητες θνησιμότητας που προκαλεί η κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων.

Η πρώτη έρευνα (the BMJ) που θα δούμε έρχεται από την Σορβόννη σε ένα δείγμα 105.159 ενηλίκων με μέση ηλικία τα 43 έτη και κυρίως γυναίκες (79 %), όντως μια από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές έρευνες. Η συνήθης κατανάλωση αυτών των δεκάδων χιλιάδων ατόμων μελετήθηκε διεξοδικά για μια περίοδο 10 ετών (2009-2018). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 10 % αύξηση στην κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων παρατηρείται 12 % αύξηση στις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοαγγειακής νόσου, 13 % αύξηση στις πιθανότητες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και 11 % αύξηση στις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλοαγγειακής νόσου. Άτομα με χαμηλή κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων παρουσίασαν πολύ χαμηλές πιθανότητες εκδήλωσης αυτών των ασθενειών.

Η δεύτερη έρευνα έρχεται από την Ισπανία και επικεντρώθηκε στο πως επηρεάζει η αυξημένη κατανάλωση βιομηχανοποιημένων τροφίμων στα επίπεδα θνησιμότητας. Οι επιστήμονες μελέτησαν 19.899 ενήλικες με μέση ηλικία τα 38 έτη, εκ των οποίων 12.133 ήταν γυναίκες. Οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων μελετήθηκαν για 10 χρόνια και τα αποτελέσματα της έρευνες έδειξαν ότι άτομα τα οποία κατανάλωναν περισσότερες από 4 μερίδες βιομηχανοποιημένων τροφίμων ημερησίως είχαν 62 % περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με άτομα τα οποία κατανάλωναν λιγότερο από 2 μερίδες βιομηχανοποιημένων τροφίμων ημερησίως. Επίσης, για κάθε επιπλέον μερίδα βιομηχανοποιημένων τροφίμων που προστίθεται ημερησίως, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται κατά 18 %.

Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα έχουν συνήθως αυξημένη ποσότητα λίπους, κορεσμένου λίπους, ζάχαρης, θερμίδων και αλατιού, ενώ είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Η υπερβολική κατανάλωση διατροφικών στοιχείων με αρνητικές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του σώματος και η χαμηλή κατανάλωση σημαντικών για την υγεία διατροφικών στοιχείων, μακροχρόνια επηρεάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό σε επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian