Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να καταναλώνουν Diet & Light αναψυκτικά για να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ρόφημα χωρίς να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων και ζάχαρης που συνήθως παρέχουν τα κοινά αναψυκτικά. Τα Diet & Light αναψυκτικά έχουν την ίδια σχεδόν γεύση με τα κοινά αναψυκτικά άλλα παρέχουν ελάχιστη ως καθόλου ζάχαρη. Η γλυκιά γεύση στα Diet & Light αναψυκτικά επιτυγχάνεται με την χρήση γλυκαντικών ουσιών και τόσο οι παραγωγοί αυτών όσο και οι καταναλωτές πιστεύουν ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή και πιο ιδανικά για την απώλεια βάρους. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών οδηγεί σε καρδιοαγγειακά προβλήματα όπως είναι η υπέρταση και η καρδιακή προσβολή, ενδοκρινολογικά προβλήματα όπως είναι η παχυσαρκία και ο διαβήτης, εγκεφαλικά προβλήματα όπως είναι η άνοια και το εγκεφαλικό και ηπατικά προβλήματα όπως είναι η λιπώδης διήθηση του συκωτιού. Οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες όμως δεν έχουν λάβει υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τα προαναφερόμενα προβλήματα υγείας, όπως είναι η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή. Συνεπώς, δεν έχουν ανακαλυφθεί οι ακριβείς αιτίες που συνδέουν την κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών και των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν αυτοί που τα καταναλώνουν συχνά. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί χρόνια φλεγμονή. Επίσης, υποστηρίζεται ότι η κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών επηρεάζει την έκκριση εγκεφαλικών ορμονών με αποτέλεσμα να εδραιώνεται εθιστική συμπεριφορά στην κατανάλωση ζάχαρης και αυτοί που τα καταναλώνουν συχνά επιδιώκουν αυξημένη κατανάλωση γλυκών. Μια έρευνα του 2017 σε 2.888 εθελοντές πάνω των 45 ετών συνέδεσε την κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών με τριπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού και νόσου Αλτσχάϊμερ, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που είχαν μηδενική κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών. Το 2014 μια Ιαπωνική έρευνα σε 2.037 εργάτες εργοστασίων έδειξε ότι η κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη. Τέλος, παλιές έρευνες παρουσίασαν συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης γλυκαντικών ουσιών και καρκίνου αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σε ότι αφορά τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών δεν υπάρχουν πολλές πέρα από το ότι είναι λιγότερο βλαβερά σε σχέση με τα κοινά αναψυκτικά. Επίσης, για κάποιον που θέλει να μειώσει την κατανάλωση ζάχαρης και θερμίδων των κοινών αναψυκτικών αποτελούν μια εναλλακτική με την ελπίδα ότι μεταγενέστερα θα εγκαταλείψει και την κατανάλωση των Diet & Light αναψυκτικών για πιο υγιείς επιλογές, όπως θα ήταν για παράδειγμα το ανθρακούχο νερό. Το 2016 μέσα από μια μελέτη 26 διαφορετικών ερευνών φάνηκε ότι τα Diet & Light αναψυκτικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία αλλά παρατηρήθηκε ότι όλες αυτές οι έρευνες ήταν χρηματοδοτημένες από τις βιομηχανίες παραγωγής αναψυκτικών και είναι πολύ πιθανό ότι τα αποτελέσματα τους ήταν επηρεασμένα και ίσως αναληθή για να μην υπάρξει μείωση στις πωλήσεις.

Για να μπορέσει κάποιος να μειώσει και να εγκαταλείψει την κατανάλωση Diet & Light αναψυκτικών θα πρέπει σε πρώτη φάση να κατανοήσει για πιο λόγω τα καταναλώνει. Αν η κατανάλωση τους γίνεται για την καφεΐνη που παρέχουν, ροφήματα όπως ο καφές και το τσάι μπορούν να καλύψουν αυτή τους την ανάγκη. Αν κάποιος καταναλώνει Diet & Light αναψυκτικά για την αίσθηση που προκαλούν οι φυσαλίδες στο στόμα τους, η κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη και με μηδενική παροχή θερμίδων. Όσο για την γλυκιά γεύση μπορούμε να ικανοποιηθούμε μέσα από την κατανάλωση φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων, λαμβάνοντας φυσικά σάκχαρα που σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες έχουν θετική παρά αρνητική επίδραση στην υγεία μας.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα Diet & Light αναψυκτικά δεν είναι η υγιεινή εναλλακτική πρόταση στα κοινά αναψυκτικά και αν αδυνατούμε να τα αποβάλουμε τελείως από την διατροφή μας, τουλάχιστον ας αποφύγουμε την συχνή κατανάλωση.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian