Καρκίνος του εντέρου: η σημαντικότητα της διατροφής

Καρκίνος του εντέρου: η σημαντικότητα της διατροφής

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους παγκοσμίως και προσβάλει κατά κύριο λόγω τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους. Μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης του είναι και η λάθος διατροφή και πιο συγκεκριμένα μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση σε κόκκινο κρέας και κρέας γενικότερα. Αυτό που έχουν παρουσιάσει οι έρευνες μέχρι τώρα είναι ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος προκαλεί άμεση εκδήλωση του καρκίνου ή έμμεση λόγου του ότι άτομα τα οποία παρουσιάζουν υψηλή κατανάλωση κρέατος έχουν την τάση να έχουν χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ακόμα πιο συγκεκριμένα άτομα τα οποία παράλληλα με την υψηλή κατανάλωση κρέατος έχουν και υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφίμων όπως είναι το τυρί και τα αυγά σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου σε σχέση με άτομα τα οποία έχουν πιο ισορροπημένη διατροφή. Πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι για κάθε 100 γραμμάρια επιπλέον κατανάλωση κρέατος ημερησίως οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου αυξάνονται κατά 12 -17 %, ενώ για κάθε 50 γραμμάρια επιπλέον κατανάλωση αλλαντικών την ημέρα οι πιθανότητες καρκινογένεσης αυξάνονται κατά 18 %. Αυτό οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κατατάξει το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο. Από την άλλη όμως μια διατροφή υψηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες φαίνεται να έχει προστατευτικές ιδιότητες. Άτομα τα οποία ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή χωρίς ζωικά τρόφιμα ή περιλαμβάνοντας γαλακτοκομικά και αυγά ή και ψάρι παρουσιάζουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι όσο πιο πολύχρωμη είναι η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα τόσο το καλύτερο. Επίσης, η Μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σιτηρών ολικής αλέσεως, ψαριού και κοτόπουλου έχει φανεί να έχει έντονες προστατευτικές ιδιότητες στο περιβάλλον του εντέρου. Άτομα τα οποία νοσούν από καρκίνο του εντέρου και βρίσκονται σε θεραπευτική φάση μια υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων έχει βρεθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και βοηθάει στην ανάρρωση. Επίσης, ο καφές έχει βρεθεί ότι έχει προστατευτικές ιδιότητες σε ότι αφορά την επανεμφάνιση της νόσου σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Ασθενείς με καρκίνο στο έντερο μείωσαν κατά πολύ τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου με την καθημερινή κατανάλωση περίπου 57 γραμμαρίων ξηρών καρπών καθημερινά όπως τα κάσιους, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα πιστάτσιο, ενώ μείωσαν την πιθανότητα θανάτου κατά 53 %. Τέλος, μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες φαίνεται να παρεμποδίζει την εμφάνιση δευτερευόντων καρκίνων σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι ο τρόπος ζωής μας και η ποιότητα της διατροφής μας παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του εντέρου και όχι η γενετική προδιάθεση. Το σίγουρο είναι πάντως μια διατροφή που στηρίζεται κατά κύριο λόγω σε φυτικές πηγές αποτελεί ισχυρή ασπίδα στην εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος-Ερευνητής

 

Link: MedicalNewsToday

By | 2018-04-19T11:47:47+00:00 Απρίλιος 21st, 2018|Άρθρα Διαιτολογίας, Ηλικιωμένοι, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή, Χορτοφαγία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καρκίνος του εντέρου: η σημαντικότητα της διατροφής
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής