Ενώ τα ζυμαρικά αποτελούν αγαπημένη τροφή για πολλούς, άτομα τα οποία επιδιώκουν να μειώσουν το βάρος τους όμως έχουν δαιμονοποιήσει την κατανάλωση ζυμαρικών και τα θεωρούν παχυντικά. Η υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων που έχουν τα μακαρόνια αποτελεί την κύρια αιτία όπου πολλοί τα αποφεύγουν συστηματικά. Επιστήμονες από το νοσοκομείο του St. Michael στο Τορόντο του Καναδά μελέτησαν 30 διαφορετικές έρευνες που απαρτίζονταν από 2.500 άτομα. Οι έρευνες μελετούσαν την επίπτωση που είχε η αντικατάσταση όλων των πηγών υδατανθράκων από ζυμαρικά, ως κομμάτι μια υγιεινής ισορροπημένης διατροφής. Τα αποτελέσματα της έρευνες έδειξαν ότι άτομα τα οποία κατανάλωναν κατά μέσω όρο 3,3 μερίδες ζυμαρικών την εβδομάδα έχαναν μισό κιλό την εβδομάδα κατά μέσω όρο. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν θέτουν ως βάση το γεγονός ότι η διατροφή που ακολουθήθηκε σε όλες τις έρευνες ήταν υγιεινή ισορροπημένη διατροφή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όντως τα ζυμαρικά συμβάλουν στην διατήρηση και πτώση του βάρους σε κάποιο διαφορετικό τύπο διατροφής. Αν για παράδειγμα τρώμε τα ζυμαρικά μας μαζί με αυξημένη κατανάλωση παχυντικών τροφίμων, όπως είναι το τυρί, τότε σίγουρα δεν περιμένουμε να δούμε θετικά αποτελέσματα στο βάρος μας. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι τρόφιμα υψηλά σε υδατάνθρακες δεν επηρεάζουν το βάρος μας αλλά όταν συνοδεύονται από μεγάλες ποσότητες πολυθερμικών τροφίμων τότε τα αποτελέσματα δεν είναι ευχάριστα. Συνεπώς για να το θέσω πιο απλά τρώμε ‘μακαρόνια με τυρί’ και όχι ‘τυρί με μακαρόνια’.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

 

Link: MedicalNewsToday