Πολλοί απολαμβάνουν ένα με δυο ποτήρια κόκκινο κρασί με το γεύμα τους, ενώ άλλοι το αποφεύγουν γιατί προκαλεί κόκκινες αποχρώσεις στα δόντια. Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν δείξει ότι μια φυσιολογική κατανάλωση κόκκινου κρασιού ενισχύει την υγεία μας και φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην διατήρηση του εγκεφάλου μας, στην ορμονική μας υγεία και στο καρδιοαγγειακό μας σύστημα. Επιστήμονες από την Ισπανία μέσα από μια πρόσφατη έρευνα παρατήρησαν ότι το κόκκινο κρασί έχει θετική επίδραση στην στοματική μας υγεία και μας προστατεύει από ασθένειες των ούλων και της φθοράς των δοντιών μας. Είναι γνωστό ότι το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πιο συγκεκριμένα πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν βρεθεί ότι ενισχύουν την υγεία του εντέρου μας και μειώνουν τον αριθμό των ‘κακών’ βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Οι Ισπανοί επιστήμονες σε εργαστηριακό ιστό ούλων παρατήρησαν ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού μείωσαν των αριθμό των βακτηριδίων που σχετίζονται με ασθένειες των ούλων και των δοντιών. Άλλη μια έρευνα που αποδεικνύει τις θετικές επιδράσεις του κόκκινου κρασιού και των αντιοξειδωτικών ουσιών. Πολύ προσοχή η φυσιολογική κατανάλωση κρασιού είναι 2 ποτήρια ημερησίως για τις γυναίκες και 3 ποτήρια για τους άνδρες.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian