Είναι γνωστό ότι άτομα τα οποία εκδηλώνουν ήπια γνωστική εξασθένηση και πιο συγκεκριμένα μείωση στις γνωστικές ικανότητες της σκέψης και της μνήμης, κατά μεγάλο ποσοστό μέσα σε ένα μέσω χρονικό διάστημα των 7 ετών θα παρουσιάσουν μια από τις πιο κοινές μορφές άνοιας που είναι η νόσος του Αλτσχάϊμερ. Συνήθως αυτό μπορεί να διαγνωστεί μέσα από σύντομα τεστ τα οποία ελέγχουν την υποκειμενική γνωστική λειτουργία και πιο συγκεκριμένα τα τεστ ελέγχουν κατά πόσο οι χρήστες έχουν παρατηρήσει εκφυλισμό στις ικανότητες τους να σκέπτονται να θυμούνται. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ άρχισαν να μελετούν ένα πληθυσμό 27.842 ανδρών, με μέση ηλικία τα 51 έτη, από το 1986 μέχρι το 2012. Οι επιστήμονες συνέλλεξαν πληροφορίες σχετικές με την καθημερινή τους διατροφή στην αρχή της έρευνας και μετά κάθε 4 χρόνια μέχρι το πέρας της ερευνητικής περιόδου. Όταν τελείωσε η ερευνητική περίοδος οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 70 ετών, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σύντομα τεστ υποκειμενικής γνωστικής λειτουργίας για να μελετηθούν οι ικανότητες της σκέψης και της μνήμης τους. Τα αποτελέσματα της μακροχρόνιας έρευνας έδειξαν ότι οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών είχαν 34 % λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι παρατήρησαν μείωση στην γνωστική ικανότητα της μνήμης τους σε σχέση με άνδρες που δήλωσαν την χαμηλότερη κατανάλωση λαχανικών. Επίσης, άνδρες που δήλωσαν καθημερινή κατανάλωση χυμού από πορτοκάλι είχαν 47 % λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλά σκορ στα τεστ της υποκειμενικής γνωστικής λειτουργίας, σε σχέση με άνδρες που κατανάλωναν χυμό πορτοκαλιού μόνο μια φορά τον μήνα. Ανάλογα αποτελέσματα παρατήρησαν οι επιστήμονες με την κατανάλωση φρούτων. Επίσης, άνδρες που είχαν υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την αρχή της έρευνας, είχαν και λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν χαμηλά σκορ στα τεστ υποκειμενικής γνωστικής λειτουργίας. Η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να αποδώσει πως η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες αλλά σίγουρα υπάρχει επιρροή στον ανδρικό πληθυσμό, διότι τα αποτελέσματα προκύπτουν από ένα μεγάλο δείγμα και μια πραγματικά μακροχρόνια έρευνα. Περισσότερες και ανάλογες έρευνες πρέπει να γίνουν στον γυναικείο πληθυσμό για να δούμε τι αποτελέσματα θα προκύψουν.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Neurology