Βιολογικής καλλιέργειας θεωρείται ένα τρόφιμο το οποίο έχει παραχθεί χωρίς συνθετικά λιπάσματα, γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς ή φυτοφάρμακα και σε γενικές γραμμές στην σύγχρονη εποχή ο καταναλωτής μπορεί να τα προμηθευτεί από τα τοπικά μαγαζιά μέχρι το σουπερμάρκετ. Υπάρχει μια γενική δοξασία στο κοινό ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι μια πιο υγιεινή πρακτική ειδικά όταν σχετίζεται με χαμηλότερη κατανάλωση φυτοφαρμάκων και χημικών. Για την επιστημονική κοινότητα τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά στο να πάρει θέση στην αντιπαράθεση μεταξύ βιολογικών και μη τροφίμων. Είναι γνωστό ότι ορισμένα φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση σε υψηλά επίπεδα έκθεσης σε αυτά, αλλά η χαμηλή έκθεση σε φυτοφάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχει επιφέρει ξεκάθαρα αποτελέσματα στο τι μπορεί να προκαλέσει, ειδικά όταν το ανθρώπινο σώμα δέχεται επίθεση από πληθώρα χημικών ουσιών τόσο μέσα από την τροφή που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το αέρα που αναπνέουμε, που μπορεί να συνεισφέρουν στην εκδήλωση καρκίνου. Μια παρελθοντική έρευνα που μελέτησε τον συσχετισμό μεταξύ καρκινογένεσης και κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων δεν μπόρεσε να καταλείψει σε ιδιαίτερα αποτελέσματα και το μόνο που πρόκυψε ήταν ότι η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων μειώνει σχετικός τις πιθανότητες εκδήλωσης του λεμφώματος non-Hodgkin. Επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν περαιτέρω την πιθανότητα συσχετισμού μεταξύ βιολογικών και μη προϊόντων και καρκινογένεσης συλλέγοντας πληροφορίες από ένα δείγμα 68.946 ενηλίκων μεταξύ του 2009 και του 2016. Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες με ιδιαίτερη έμφαση στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων καθώς και για την ηλικία, το βάρος, το ύψος, επαγγελματική και εκπαιδευτική κατάρτιση, οικονομική κατάσταση, χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, γενική κατάσταση υγείας και τρόπο ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η αυξημένη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων ήταν συνδεδεμένη με 25 % χαμηλότερες πιθανότητες εκδήλωσης του λεμφώματος non-Hodgkin και καρκίνο του μαστού, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο συσχετισμό με άλλο τύπο καρκινογένεσης. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι σε γενικές γραμμές αυτές οι έρευνες είναι πάρα πολύ δύσκολο να δώσουν ξεκάθαρα αποτελέσματα διότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να καταναλώσουν βιολογικά προϊόντα συνήθως ασκούνται περισσότερο, δεν καπνίζουν, έχουν υψηλότερο εισόδημα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο. Από την άλλη αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος κατανάλωνε καθημερινά βιολογικό μοσχάρι και κατά επέκταση κόκκινο κρέας θα είχε αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του εντέρου, αλλά για την εν λόγω έρευνα θα βρισκόταν στο γκρουπ συμμετεχόντων με την υψηλή κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, συνεπώς αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι ότι αυτές οι έρευνες είναι πολύ δύσκολο να μας δώσουν ξεκάθαρα αποτελέσματα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές παρόμοιες έρευνες προτού καταλήξουμε σε οριστικά αποτελέσματα και στο κατά πόσο συμβάλει η κατανάλωση μη βιολογικών προϊόντων στην εκδήλωση καρκίνου.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: JAMA Network