Μια πολύ πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Johns Hopkins της Αμερικής σε συνεργασία με άλλα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα σε μια διαδικτυακή ερευνητική πλατφόρμα μελέτησαν 2.884 επιστήμονες υγείας από 5 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία) και την Αμερική. Οι συμμετέχοντες, που έρχονταν σε επαφή με περιστατικά ασθενών με κορονοϊό, οι 568 από αυτούς είχαν νοσήσει ενώ οι υπόλοιποι 2.316 δεν νόσησαν ποτέ τους από τον ιό. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν στην πλατφόρμα τις συνήθεις διατροφικές τους επιλογές, την διάρκεια που νόσησαν από τον κορονοϊό και την δριμύτητα των συμπτωμάτων που αντιμετώπισαν κατά την περίοδο της νοσηρότητας. Από τους 568 συμμετέχοντες που νόσησαν, οι 138 δήλωσαν ότι τα συμπτώματα τους ήταν από μέτρια έως έντονα, ενώ οι υπόλοιποι 430 συμμετέχοντες δήλωσαν πως τα συμπτώματα τους ήταν από πολύ ήπια έως ήπια. Αυτό το οποίο παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι συμμετέχοντες που δήλωσαν επί το πλείστον μια συνήθης φυτική διατροφή (χορτοφάγοι/vegan) ή μια φυτική διατροφή με αυξημένη κατανάλωση ψαριού (άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν κρέας στην διατροφή τους γνωστοί ως ‘πεσκάριοι’) είχαν 79 % και 59 %, αντίστοιχα, λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν από μέτρια έως έντονα συμπτώματα κατά την περίοδο που νόσησαν από κορονοϊό. Επίσης, άτομα που κατανάλωναν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε κρέας είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν από μέτρια έως έντονα συμπτώματα κατά την περίοδο που νόσησαν. Ενώ οι αριθμός των συμμετεχόντων της εν λόγω έρευνας είναι επαρκής, η διαδικασία δήλωσης των συνήθων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ανακριβής και μια φυτική διατροφή από χώρα σε χώρα μπορεί να διαφέρει. Ίσως, η αυξημένη κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών, που προσφέρει η φυτική διατροφή, και η αυξημένη κατανάλωση απαραίτητων λιπαρών οξέων από την κατανάλωση ψαριών των πεσκάριων, να ενισχύουν καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και η αντιφλεγμονώδης δράση αυτών των στοιχείων να προσφέρουν καλύτερη προστασία σε ότι αφορά τα συμπτώματα του κορονοϊού. Περαιτέρω έρευνες θα πρέπει να γίνουν για να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά η Μεσογειακή διατροφή που βασίζεται και είναι πλούσια σε σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και ψάρια για ακόμα μια φορά φαίνεται να θωρακίζει τον οργανισμό μας, ακόμα από την δριμύτητα των συμπτωμάτων του κορονοϊού.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: BMJ