Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται ότι όλο και νεότερες ηλικίες εκδηλώνουν καρκίνο στο έντερο, κάτι το οποίο ήταν σπάνιο, με αποτέλεσμα να εγείρει ανησυχία και να αποτελεί προτεραιότητα η ανίχνευση των αιτιών που το προκαλεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μέση ηλικία διάγνωσης του καρκίνου του εντέρου να έχει μειωθεί από τα 72 έτη στα 66 και όταν ανακαλύπτεται είναι σε πιο εξελιγμένα επίπεδα και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, από ότι συνήθως παρουσίαζαν παλιότερες γενιές. Είναι ευρέως γνωστό ότι η άστατη διατροφή αποτελεί κύρια αιτία εκδήλωσης του εντερικού καρκίνου, αλλά λίγα γνωρίζουμε για συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία και πως μπορεί να επηρεάσουν. Επιστήμονες από το ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Washington στο St. Lois της Αμερικής μελέτησαν τα αποτελέσματα 116.500 θηλυκών νοσοκόμων, που μελετώνται από το 1991 έως το 2015 και κάθε 4 χρόνια παρέχουν λεπτομερής πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση ροφημάτων που έχουν ποσοτικά και ποιοτικά. Επίσης, 41.000 από αυτές ζητήθηκαν να καταγράψουν τη συνήθη κατανάλωση ροφημάτων στην εφηβική τους ηλικία. Οι ερευνητές μελέτησαν την κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων (αναψυκτικά, χυμοί, σμούθι, ενεργειακά ποτά) από τις συμμετέχουσες. Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων είναι συνδεδεμένη με εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ και παχυσαρκία, ακόμα και στην παιδική ηλικία, αλλά λίγα γνωρίζουμε σε ότι αφορά την εκδήλωση καρκίνου του εντέρου σε σχέση με τα ζαχαρούχα ροφήματα, το σίγουρο όμως είναι πως τα τελευταία 20 χρόνια που έχει αυξηθεί η κατανάλωση αυτών των ποτών στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στις εφηβικές ηλικίες και στις ηλικίες μεταξύ 20 με 34, ο καρκίνος του εντέρου παρουσιάζεται σε όλο και νεότερες ηλικίες. Τα αποτελέσματα τις μελέτης έδειξαν ότι σε σχέση με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι ζαχαρούχων ροφημάτων την εβδομάδα, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερο από 2 ποτήρια ζαχαρούχων ροφημάτων την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του εντέρου σε ηλικίες νεότερες των 50. Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως για κάθε ένα ποτήρι ζαχαρούχου ροφήματος ημερησίως υπήρχε 16 % αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου και για τις ηλικίες από 13 έως 18 το ποσοστό αυτό άγγιζε το 32 %, δηλαδή 32 % πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου, πριν την ηλικία των 50, για κάθε ένα ποτήρι ζαχαρούχου ροφήματος που καταναλώνεται ημερησίως. Αντιθέτως, η κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές ή το γάλα φαίνεται να έχουν μειωμένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου. Προσοχή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δεικνύουν ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων προκαλεί απαραιτήτως καρκίνο του εντέρου, αλλά η μειωμένη πρόσληψη αυτών και η αντικατάσταση τους από ροφήματα όπως ο καφές και το γάλα, αποτελεί μια καλή πρακτική για μακροχρόνια υγεία. Καθώς λοιπόν ο καρκίνος του εντέρου φαίνεται να επηρεάζει όλο και νεότερες ηλικίες, η ηλικία στην οποία πρέπει να κάνουμε την πρώτη μας κολονοσκόπηση έχει αλλάξει από τα 50 στα 45 έτη και αν τίθεται θέμα προδιάθεσης θα πρέπει να γίνεται και σε νεότερη ηλικία. Βλέπουμε λοιπόν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα ροφήματα όσο περισσότερο μπορούμε και αυτό πρέπει να γίνεται ιδιαίτερα στις νεαρές εφηβικές ηλικίες. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία και να μας συνοδεύουν όλη μας την ζωή για να εξασφαλίσουμε υγεία και μακροζωία.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: GUT