Μια μεγάλη πρόσφατη έρευνα όπου συνεργάστηκαν πολλοί επιστήμονες από διαφορετικά ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως έδειξε ότι η λάθος διατροφή αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας στον πλανήτη, με περισσότερους θανάτους και από το κάπνισμα. Η ανθυγιεινή διατροφή ήταν υπεύθυνη για 11 εκατομμύρια θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως μέσα στο 2017 ή πιο απλά 1 στους 5 θανάτους ήταν αποτέλεσμα της λάθος διατροφής μέσα στο 2017. Υπολογίζεται ότι τα 10 εκατομμύρια θάνατοι σχετίζονταν με καρδιοαγγειακά νοσήματα και οι υπόλοιποι κυρίως με καρκίνο και διαβήτη τύπου ΙΙ.  Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση 15 τροφίμων και διατροφικών στοιχείων: φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, όσπρια, σιτηρά ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες, ασβέστιο, γάλα, ω-3 λιπαρά οξέα από θαλασσινά, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, trans λιπαρά, κόκκινο κρέας, βιομηχανοποιημένο κρέας, ζαχαρούχα ποτά και νάτριο (αλάτι). Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η διατροφή είναι χαμηλή σε όλα τα υγιεινά τρόφιμα και κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, σιτηρά ολικής αλέσεως και γάλα. Για παράδειγμα, η μέση κατανάλωση ξηρών καρπών είναι στο 12 % της βέλτιστης πρόσληψης, του γάλακτος στο 16 % της βέλτιστης πρόσληψης και τα σιτηρά ολικής αλέσεως στο 23 %. Σε αντίθεση η κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων ήταν περισσότερη από την προκαθορισμένη και εντός των υγιεινών πλαισίων βέλτιστη πρόσληψη με πρώτο σε κατανάλωση τα ζαχαρούχα ποτά, στη συνέχεια το βιομηχανοποιημένο κρέας, το νάτριο (αλάτι) και το κόκκινο κρέας. Επίσης, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ανεπαρκή κατανάλωση υγιεινών τροφίμων είναι εξίσου επιζήμια όσο η αυξημένη κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η χειρότερη διατροφή για την υγεία είναι μια διατροφή υψηλή σε νάτριο (αλάτι) και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ω-3 λιπαρά οξέα. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο έμφαση στην προώθηση της σωστής υγιεινής διατροφής και όχι μόνο στο να περιορίσουμε την κατανάλωση ανθυγιεινών διατροφικών στοιχείων όπως είναι το νάτριο, η ζάχαρη και το λίπος.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: THE LANCET