Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την μορφή καρκίνου με τα υψηλότερα επίπεδα θνησιμότητας σε άνδρες και γυναίκες σε αναπτυγμένες χώρες όπως για παράδειγμα η Αμερική και η κύρια αιτία είναι η έντονα μεταστατική του ικανότητα. Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Marshall της Αμερικής έδειξε ότι μια ουσία που υπάρχει στις καυτερές πιπεριές, την καψαϊκίνη, που ευθύνεται για την καυτερή τους γεύση, μπορεί να μειώσει τις μεταστατικές ιδιότητες των καρκινικών κυττάρων του καρκίνου του πνεύμονα. Παρελθοντικές έρευνες γύρω από την καψαϊκίνη έχουν παρουσιάσει ότι μειώνει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού και παρεμποδίζει την εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου. Οι επιστήμονες της εν λόγω έρευνας σε εργαστηριακό επίπεδο σε σειρές από ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα παρατήρησαν ότι η καψαϊκίνη εμπόδισε το πρώτο στάδιο της μετάστασης, ενώ σε ποντίκια με καρκίνο του πνεύμονα η καψαϊκίνη μείωσε κατά πολύ την μεταστατική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα. Είναι σημαντικό οι επιστήμονες να ανακαλύψουν και άλλες ουσίες με παρόμοιες αντικαρκινικές ιδιότητες με αυτές της καψαϊκίνης χωρίς την καυτερή αίσθηση που για κάποιους είναι δυσάρεστη ή τα στομαχικά προβλήματα που δημιουργεί σε κάποιους με ευαισθησία στο στομάχι.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: Experimental Biology 2019