Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται από την Ισπανία και παρουσιάζει ότι το ύψος των χρημάτων που ξοδεύει κάποιος για την διατροφή του σχετίζεται με την ποιότητα της διατροφής του και πιο συγκεκριμένα με υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που με την σειρά της σχετίζεται με υγιές βάρος και μειωμένη εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων. Οι επιστήμονες μελέτησαν 2181 Ισπανούς άνδρες και γυναίκες ηλικιών μεταξύ 25 και 74 που συμμετείχαν σε ένα δεκαετές πρόγραμμα όπου μελετήθηκε το ύψος, το βάρος, η συνήθης κατανάλωση τροφίμων και το μέσο κόστος της διατροφής τους. Παρατηρήθηκε ότι σε μια διατροφή 1000 θερμίδων, μια μέση αύξηση κόστους της τάξης του 1,4 ευρώ σχετίζονταν με αύξηση στην κατανάλωση λαχανικών κατά 74 γραμμάρια και των φρούτων κατά 52 γραμμάρια. Σε αντίθεση, σε μια διατροφή 1000 θερμίδων, μια μείωση κόστους της τάξης του 0,6 ευρώ οδηγούσε σε μείωση κατά 121 γραμμαρίων στην κατανάλωση λαχανικών και κατά 94 γραμμαρίων στην κατανάλωση φρούτων, ενώ παράλληλα αυξανόταν η κατανάλωση έτοιμου φαγητού (fast food). Συνεπώς, αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση του βάρους και των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρδιοαγγειακών παθήσεων. Μια σωστή διατροφή με υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με την υγεία μας σε σωματικό και εγκεφαλικό επίπεδο. Στην Ισπανία, μέσα σε μια δεκαετία, οι τιμές τροφίμων με χαμηλή θερμιδική αξία και υψηλή διατροφική αξία, όπως τα φρούτα, αυξήθηκαν κατά 50 %, ενώ βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, με υψηλή θερμιδική αξία και χαμηλή διατροφική αξία, το κόστος τους αυξήθηκε κατά 10-23 % μόνο. Είναι αδήριτη ανάγκη η δημιουργία στρατηγικών για την προώθηση της σωστής διατροφής σε μέλη της κοινωνίας με χαμηλότερες εισοδηματικές απολαβές.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής