• Στα 10 λεπτά – 10 κουταλάκια ζάχαρης μπαίνουν στο σώμα αλλά δεν μας προκαλείτε η ανάγκη εμετού, από την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, λόγω του φωσφορικού οξέος που περιέχει
  • Στα 20 λεπτά – η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται απότομα με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης
  • Στα 40 λεπτά – η απορρόφηση καφεΐνης έχει ολοκληρωθεί με την διαστολή των κόρων του ματιού και την αύξηση της πίεσης στο αίμα, ενώ το συκώτι απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στο αίμα
  • Στα 45 λεπτά – αυξάνεται η παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο προκαλώντας ενεργοποίηση των κέντρων απόλαυσης στον εγκέφαλο (ανάλογα λειτουργεί και η ηρωίνη)
  • Στα 60 λεπτά – το φωσφορικό οξύ ενώνεται στο έντερο με στοιχεία όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο. Οι διουρητικές ιδιότητες της καφεΐνης αυξάνουν την αποβολή τον παραπάνω σημαντικών στοιχείων από το σώμα καθώς και ηλεκτρολύτες και νερό.
  • Μετά τα 60 λεπτά – η απότομη υπογλυκαιμία λόγω της αυξημένης παραγωγής ινσουλίνης προκαλεί κατάπτωση και ενόχληση καθώς το σώμα έχει απολέσει βασικά διατροφικά στοιχεία

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής