Συμπληρώματα βιταμίνης Β δεν επιβραδύνουν την εξέλιξη του νόσου του Αλτσχάϊμερ

Συμπληρώματα βιταμίνης Β δεν επιβραδύνουν την εξέλιξη του νόσου του Αλτσχάϊμερ

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής του συμπλέγματος της βιταμίνης Β δεν μειώνει την εκδήλωση γεροντικής άνοιας ή πιο συγκεκριμένα της νόσου του Αλτσχάϊμερ. Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες άτομα τα οποία παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα ήταν πιο επιρρεπή να εκδηλώσουν την νόσο του Αλτσχάϊμερ. Είχε μάλιστα βρεθεί ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής φολικού οξέος και συμπλεγμάτων της βιταμίνης Β μείωναν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησαν τα αποτελέσματα από 11 διαφορετικές μελέτες με το συνολικό αριθμό ατόμων που συμμετείχαν να αγγίζει τους 22.000. Μπορεί η κατανάλωση βιταμινών Β να μείωσε τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα αυτών που τα χρησιμοποιούσαν αλλά τα αποτελέσματα διάφορων τεστ που ελέγχουν γνωστικές ικανότητες όπως η μνήμη ή η ταχύτητα να εκτελούμε εγκεφαλικές λειτουργίες δεν παρουσίασαν διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν τα συμπληρώματα της βιταμίνης Β σε σχέση με αυτούς που δεν τα χρησιμοποιούσαν. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής ενώ θα μπορούσε να έχει εξασφαλισμένη υγεία με το να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής

By | 2017-07-31T10:10:14+00:00 Ιούλιος 26th, 2014|Άρθρα Διαιτολογίας, Ηλικιωμένοι, Κλινική Διαιτολογία|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συμπληρώματα βιταμίνης Β δεν επιβραδύνουν την εξέλιξη του νόσου του Αλτσχάϊμερ
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής