Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας όπου επιστήμονες με την μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας παρατήρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών στην προβολή εικόνων από τρόφιμα με υψηλή και χαμηλή θερμιδική αξία και στη συνέχεια μελέτησαν το πώς αυτή η εγκεφαλική δραστηριότητα σχετίζεται με την ποσότητα λίπους και άλιπης μάζας στο σώμα τους. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι παιδιά με υψηλότερη άλιπη μάζα παρουσίασαν εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα στην θέα τροφίμων με υψηλότερη θερμιδική αξία, ίσως λόγο της αυξημένης ανάγκης που έχουν για κατανάλωση θερμίδων λόγο αυξημένου μεταβολισμού, ενώ παιδιά με υψηλότερη ποσότητα λίπους παρουσίασαν μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν τους παρουσιάστηκαν εικόνες τροφίμων με χαμηλή θερμιδική αξία. Οι επιστήμονες αποδίδουν την μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα στα τρόφιμα με χαμηλή θερμιδική αξία από παιδιά με υψηλότερη ποσότητα σωματικού λίπους στο γεγονός ότι προσφέρουν μειωμένη εγκεφαλική ανταμοιβή κατά την κατανάλωση τους. Από ότι φαίνεται η σύσταση του σώματος μας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουμε το φαγητό.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής