Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Adelaide παρατήρησαν ότι η πρωτεΐνη του κρέατος συνεισφέρει στα συνεχώς αυξημένα επίπεδα της παγκόσμιας παχυσαρκίας όπως και η ζάχαρη. Ενώ το κρέας είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και ιχνοστοιχείων στην διατροφή μας όπως είναι η σίδηρος, οι επιστήμονες υγείας συχνά προτείνουν την περιορισμένη κατανάλωση αυτού, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κορεσμένο λίπος, για να αποφευχθεί η υψηλή παρουσία χοληστερίνης στο αίμα και κατά επέκταση η εμφάνιση καρδιοαγγειακών προβλημάτων καθώς και καρκίνου του εντέρου. Οι επιστήμονες μελέτησαν τα επίπεδα κατανάλωσης κρέατος και εκδήλωσης παχυσαρκίας σε 170 χώρες στον πλανήτη. Μετά από εξειδικευμένη στατιστική ανάλυση οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης συντελεί κατά 13 % στο φαινόμενο της παγκόσμιας παχυσαρκίας και εξίσου 13 % συνεισφέρει η κατανάλωση κρέατος. Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης από το κρέας προσφέρει στο σώμα επιπλέον θερμίδες οι οποίες δεν καίγονται από το λίπος που καταναλώνεται με αποτέλεσμα αυτό να αποθηκεύεται και να προκαλεί σταδιακή αύξηση βάρους και κατά επέκταση παχυσαρκία. Είναι σημαντικό η κατανάλωση κρέατος να παραμένει χαμηλή.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής