Η μεσογειακή διατροφή αποτελείτε από υψηλή κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών, καθώς και την χρήση ελαιόλαδου ως κύρια πηγή λίπους και τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας και των γαλακτοκομικών τροφίμων, ιδιαίτερα του βουτύρου. Πολλές έρευνες έχουν παρουσιάσει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία του εντέρου και στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, αλλά η πιο πρόσφατη έρευνα από το Columbia University της Νέας Υόρκης μελέτησε την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην μείωση των εγκεφαλικών κυττάρων που συμβαίνει με την γήρανση. Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα δείγμα 674 ατόμων με μέση ηλικία 80 ετών και χωρίς διάγνωση γεροντικής άνοιας. Υστέρα από μελέτη των διατροφικών τους συνηθειών οι επιστήμονες τους χώρισαν σε δύο κατηγορίες, αυτούς που είχαν από πέντε και πάνω στοιχεία της μεσογειακής διατροφής στην καθημερινότητά τους και αυτούς που είχαν λιγότερο από πέντε στοιχεία στην διατροφή τους. Μελέτες στον όγκο των εγκεφάλων των δύο ομάδων έδειξαν ότι η ομάδα που είχε περισσότερα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής παρουσίασε μειωμένη γήρανση του εγκεφάλου κατά 5 χρόνια. Άλλη μια έρευνα που παρουσιάζει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στην υγεία μας τρόφιμα όπως είναι το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Η μεσογειακή διατροφή μειώνει την γήρανση του μυαλού
By Νικόλαος Καραγίαννης|2017-07-31T11:36:00+03:0031 Οκτωβρίου, 2015|Άρθρα Διαιτολογίας, Ηλικιωμένοι, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η μεσογειακή διατροφή μειώνει την γήρανση του μυαλού
About the Author: Νικόλαος Καραγίαννης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian