Άτομα που πάσχουν από διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιοαγγειακά νοσήματα λόγω μειωμένης παραγωγής HDL χοληστερίνης («καλή» χοληστερίνη) και αυξημένης χοληστερίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς στα καρδιακά επεισόδια και στα εγκεφαλικά. Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό ότι έχει θετικές επιπτώσεις στη εκδήλωση καρδιοαγγειακών παθήσεων και επίσης άτομα με φυσιολογική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών παρουσιάζουν μειωμένη εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι επιστήμονες από το Ισραήλ στη συγκεκριμένη έρευνα μελέτησαν 224 άτομα από 40 έως 75 ετών με διαβήτη τύπου II και μηδενική κατανάλωση αλκοόλ. Χώρισαν το γκρουπ των ασθενών σε 3 ομάδες όπου η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά 150 ml μεταλλικό νερό, η δεύτερη 150 ml λευκού κρασιού, ενώ η τρίτη ομάδα 150 ml κόκκινου κρασιού, για μια περίοδο 2 ετών. Οι επιστήμονες στην αρχή της έρευνας συνέλεξαν πληροφορίες αιματολογικές και γενικές που σχετίζονταν με την ποιότητα ζωής, την φαρμακευτική αγωγή και τα συμπτώματα των ασθενών. Μετά από 2 χρόνια ανάλογες μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους ασθενείς. Σε ότι αφορά τις γενικές μελέτες που σχετίζονταν με την φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής, τα επίπεδα παχυσαρκία και την υπατική λειτουργία δεν παρουσιάστηκαν διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων, πέρα από το γεγονός ότι οι ομάδες που κατανάλωναν το κρασί είχαν παρουσιάσει βελτίωση στον ύπνο τους. Σε ότι αφορά τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα οι ομάδες που κατανάλωναν το κρασί και ιδιαίτερα η ομάδα του κόκκινου κρασιού παρουσίασαν αισθητή βελτίωση. Επίσης, οι ομάδες που κατανάλωναν κρασί παρουσίασαν και βελτίωση στον έλεγχο σακχάρου στο αίμα. Η φυσιολογική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα του κρασιού, που έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία, έχει πολύ θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Το κόκκινο κρασί έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία ασθενών με διαβήτη
By Νικόλαος Καραγίαννης|2017-07-31T11:33:40+03:0028 Οκτωβρίου, 2015|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το κόκκινο κρασί έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία ασθενών με διαβήτη
About the Author: Νικόλαος Καραγίαννης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian