Μια νέα έρευνα από την Γερμανία παρουσίασε ότι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται στο σιτάρι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές σε χρόνιες παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι και συγκεκριμένα οι αναστολείς της αμυλάση-θρυψίνης μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στο έντερο η οποία μπορεί να διαδοθεί και σε άλλους ιστούς του σώματος. Οι αναστολείς της αμυλάση-θρυψίνης αποτελούν μόνο το 4 % της συνολικής πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι αλλά η αλλεργική αντίδραση που προκαλεί επηρεάζει έντονα τους λεμφαδένες, τα νεφρά, το σπλήνα και τον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους δημιουργώντας φλεγμονές. Αποτέλεσμα αυτών των φλεγμονών είναι η όξυνση ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το άσθμα, ο ερυθηματώδης λύκος, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, όπως και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα συμπτώματα που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι με την κατανάλωση σιταριού, όπως είναι γαστρεντερικοί πόνοι, μη ομαλές εντερικές εκκενώσεις, πονοκεφάλους, αρθρικούς πόνους, δερματολογικά προβλήματα και δεν σχετίζονται με την γνωστή αλλεργία (κοιλιοκάκη) στην άλλη πρωτεΐνη του σιταριού που είναι η γλουτένη, μπορεί να οφείλονται στους αναστολείς της αμυλάση-θρυψίνης και δεν είναι τυχαίο ότι η αποφυγή του σιταριού βοηθάει αισθητά στην βελτίωση και εξάλειψη των συμπτωμάτων τους. Τονίζω ότι είναι ίσως η πρώτη έρευνα που παρουσιάζει την έντονα αλλεργιογόνο δράση του σιταριού πέρα από το γνωστό πλαίσιο της κοιλιοκάκης
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής