Επιστήμονες από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν ότι η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης για απώλεια βάρους δεν βελτιώνει την ευαισθησία των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης στο σώμα, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ, που συνήθως συμβαίνει με την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας γυναίκες οι οποίες έχασαν βάρος ακολουθώντας πρωτεϊνική διατροφή δεν παρουσίασαν βελτίωση στην ευαισθησία των κυττάρων τους στην δράση της ινσουλίνης σε αντίθεση με τις γυναίκες οι οποίες έχασαν βάρος ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και παρουσίασαν αισθητή βελτίωση στην ευαισθησία των κυττάρων τους στην δράση της ινσουλίνης. Η ελλιπής ευαισθησία των κυττάρων στην δράση της ινσουλίνης αποτελεί αιτία της εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στους υπέρβαρους και παχύσαρκούς ανθρώπους. Η αυξημένη ευαισθησία στην δράση της ινσουλίνης αποτελεί θετικό παράγοντα της μεταβολικής μας υγείας και συνήθως παρουσιάζει βελτίωση με την απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ίδια είτε ακολούθησαν την πρωτεϊνική είτε την ισορροπημένη διατροφή. Οι γυναίκες όμως που ακλούθησαν την ισορροπημένη διατροφή παρουσίασαν βελτίωση 25-30 % στην ευαισθησία των κυττάρων τους στην δράση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα να μειώνεται θεαματικά η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη και καρδιοαγγειακών προβλημάτων σε αντίθεση με τις γυναίκες που ακολούθησαν την πρωτεϊνική διατροφή που η βελτίωση του σώματος τους στην δράση της ινσουλίνης ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Άλλη μια έρευνα που αποδεικνύει πόσο αρνητική επίδραση έχει στο σώμα η υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής