Φτάσαμε και στο τέλος του φθινοπώρου και σιγά-σιγά ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Παρατήρησα ότι τον τελευταίο μήνα παρουσιάστηκαν πολλές έρευνες για τον καφέ και εφόσον είναι κάτι το οποίο καταναλώνεται από την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού θεώρησα ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να αφιερώσουμε το Newsletter αυτού του μήνα σε αυτές τις πρόσφατες έρευνες για τον καφέ.

Αρχικά θα δούμε μια έρευνα που έγινε από την Αμερικάνικη Ακαδημία της Ύπνο-ιατρικής για να προσδιορίσει το πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει την ομαλή διεξαγωγή του ύπνου ατόμων με φυσιολογικά πρότυπα ύπνου. Τα μέλη που συμμετείχαν  στην έρευνα κατανάλωσαν ταμπλέτες καφεΐνης είτε 6, είτε 3, είτε μηδέν ώρες πριν την συνήθη ώρα που πήγαιναν για ύπνο και η επιρροή στα φυσιολογικά πρότυπα ύπνου τους καταγράφηκε. Τα αποτελέσματα παρουσίασαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να γίνεται μετά της 5 το απόγευμα και ακόμα και αν η κατανάλωση καφέ γίνει 6 ώρες πριν την συνήθη ώρα του ύπνου μας μπορεί να μας στερήσει μια ολόκληρη ώρα ξεκούρασης. Τα ελλιπή φυσιολογικά πρότυπα ύπνου οδηγούν σε ορμονικές διαταραχές, υπερφαγία και αύξηση βάρους.

Μια άλλη έρευνα από την Ιαπωνία παρουσίασε πρόσφατα τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ στην λειτουργία των τριχοειδών αγγείων σε υγιείς ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση καφέ παρουσίασε αύξηση στην ροή του αίματος των τριχοειδών αγγείων αλλά οι επιστήμονες αδυνατούν σε αυτή την φάση να κατανοήσουν τον ακριβή μηχανισμό που προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα. Το σίγουρο όμως είναι ότι η κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου ή εγκεφαλικού.

Θετικά είναι και τα αποτελέσματα που έρχονται από την γειτονική χώρα της Ιταλίας σε ότι αφορά την κατανάλωση καφέ και την εκδήλωση καρκίνου του ύπατος. Πιο συγκεκριμένα μετά από μελέτη ερευνών που εκδόθηκαν μεταξύ του 1996 και του 2012 τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει έως και 40 % την εκδήλωση καρκίνου του ύπατος, ενώ για αυτούς που καταναλώνουν 3 καφέδες ημερησίως η πιθανότητα εκδήλωσης του καρκίνου μειώνετε περισσότερο από 50 %. Ο καρκίνος του ύπατος είναι ο τρίτος πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως, ενώ νωρίτερα φέτος η κατανάλωση Ελληνικού καφέ παρουσίασε προστατευτικές ιδιότητες στην εκδήλωση καρκίνου της μήτρας και του προστάτη, σε μία διαφορετική έρευνα.

Τέλος αυτό τον μήνα το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών για τον Καφέ παρουσίασε μια συνοπτική μελέτη των ερευνών που συνδέουν την κατανάλωση καφέ σε σχέση με την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ. Πιο συγκεκριμένα η ημερήσια κατανάλωση τριών και πάνω καφέδων μειώνει κατά 25 % την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, ενώ για κάθε καφέ που πίνουμε ημερησίως μειώνουμε κατά 7-8 % την πιθανότητα εκδήλωσης της ασθένειας. Ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει διαφορά σε αυτά τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ύπαρξη ή όχι καφεΐνης στον καφέ που καταναλώνεται, οι γυναίκες που καταναλώνουν καφέ με καφεΐνη μειώνουν πολύ περισσότερο τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με τους άνδρες. Ακόμα παραμένει άγνωστο πως η κατανάλωση καφέ μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη τύπου II και ποιοι μηχανισμοί συμμετέχουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής