Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται από την Αγγλία και μας δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση φλαβονοειδών συμπεριλαμβανομένου και ανθοκυανινών, που βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε τρόφιμα όπως η σοκολάτα, το τσάι και τα μούρα, αποτελεί προστατευτικό μέσο στην εκδήλωση διαβήτη τύπου II. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και βοηθούν σε καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης μειώνουν την εκδήλωση χρόνιων φλεγμονών που αποτελούν αιτία για διαφορετικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος και τα καρδιοαγγειακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες ερεύνησαν 2000 γυναίκες και την συγκεντρωτική κατανάλωση φλαβονοειδών που βρίσκονται σε μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος και το σέλαρι, καθώς και ανθοκυανίνων που βρίσκονται στα μούρα, τα κόκκινα σταφύλια, το κρασί και άλλα κόκκινα και μωβ φρούτα και λαχανικά. Όσο πιο υψηλή ήταν οι κατανάλωση σε αυτές τις ουσίες και κατά επέκταση στα παραπάνω τρόφιμα, τόσο υψηλότερη ήταν η ευαισθησία του σώματος τους στην ινσουλίνη, ενώ η υψηλή κατανάλωση ανθοκυανίνων μείωνε κατά πολύ την εκδήλωση χρόνιων φλεγμονών. Συνεπώς, τρόφιμα, όπως ή σοκολάτα και το κρασί, τα οποία σε υπερβολική κατανάλωση μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό, σε φυσιολογική κατανάλωση έχουν πολύ θετικές επιπτώσεις στην πρόληψη της υγεία μας.

Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής