Επιστήμονες – καθηγητές του Ινστιτούτου Καρδιολογικών και Ιατρικών Ερευνών του πανεπιστήμιου της Γλασκόβης υποστηρίζουν ότι οι χυμοί φρούτων περιέχουν ανάλογη ποσότητα ζάχαρης με αυτή που υπάρχει στα αναψυκτικά. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια κρατική καμπάνια στην Μ. Βρετανία για την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών του πληθυσμού σε πέντε μερίδες ημερησίως συμπεριλαμβανομένου και 1 ποτηριού χυμού φρούτων. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες πολύ άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η κατανάλωση χυμών φρούτων μπορεί να είναι απεριόριστη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με άλλα «υγιεινά τρόφιμα». Να σας γνωστοποιήσω ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξήσει τα επίπεδα καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό. Επίσης, αυτό το οποίο συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι ο πληθυσμός έχει άγνοια σε ότι αφορά την περιεκτικότητα ζάχαρης που έχουν οι χυμοί και σε σχετική έρευνα το κοινό υποτίμησε την περιεκτικότητα ζάχαρης των χυμών φρούτων κατά 48 % ενώ υπερεκτίμησαν την περιεκτικότητα ζάχαρης στα αναψυκτικά κατά 12 %. Στην πραγματικότητα ένα ποτήρι χυμού μήλου είναι 110 θερμίδες και περιέχει 26 γραμμάρια ζάχαρης ενώ 1 ποτήρι κόλα είναι 105 θερμίδες και περιέχει 26,5 γραμμάρια ζάχαρης. Όπως βλέπουμε δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στην περιεκτικότητα ζάχαρης μεταξύ χυμών και αναψυκτικών και οι χυμοί περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από τα φρούτα. Έτσι λοιπόν η προσπάθεια των γονιών να δώσουν στα παιδιά τους τα θετικά διατροφικά στοιχεία των φρούτων μέσα από την υψηλή κατανάλωση χυμών περισσότερο βλαβερό είναι για τα παιδιά παρά θετικό. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από νωρίς να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής