Σε ότι αφορά την απώλεια βάρους οι απόψεις διίστανται για την πιο αποτελεσματική δίαιτα για την απώλεια σωματικού λίπους, μεταξύ αυτών που παρέχουν χαμηλή κατανάλωση λίπους και αυτών που παρέχουν χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Μια μικρή αλλά πολύ ελεγχόμενη έρευνα μελέτησε την απώλεια βάρους σε 19 παχύσαρκους ανθρώπους οι οποίοι πέρασαν 2 εβδομάδες μέσα σε μια πτέρυγα, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατανάλωση τροφής, σε αντίθεση με ανάλογες έρευνες που οι συμμετέχοντες ζουν σε ελεύθερο περιβάλλον και οι διατροφική τους συμπεριφορά μπορεί να αλλοιωθεί και να επηρεάσει τα αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες πέρασαν 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους στην πτέρυγα όπου την πρώτη φορά οι θερμίδες μειώθηκαν κατά 30 % μειώνοντας τους υδατάνθρακες κρατώντας το λίπος σταθερό και την επομένη μειώνοντας το λίπος διατηρώντας τους υδατάνθρακες σταθερούς. Ενώ οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αυξημένες καύσεις λίπους κατά την διάρκεια που ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, η συνολική μείωση του σωματικού λίπους ήταν μεγαλύτερη με την κατανάλωση μειωμένου λίπους. Συνεπώς η μείωση στην κατανάλωση υδατανθράκων για την απώλεια βάρους δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος για το πετύχουμε και μειώνοντας το λίπος αλλά καταβάλλοντας και την ανάλογη προσπάθεια μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής