Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται από το πανεπιστήμιο του Illinois της Αμερικής. Οι επιστήμονες μελέτησαν διατροφικές πληροφορίες ατόμων που έχουν συλλεχτεί για 10 χρόνια σε ολόκληρη την Αμερική. Πιο συγκεκριμένα μελέτησαν αναλυτικά την κατανάλωση τροφών και ποτών για 2 μέρες. Στην Αμερική το 21 % των θερμίδων που καταναλώνεται καθημερινά από το μέσο άτομο προέρχεται από ποτά, όπως καφές, τσάι, αλκοολούχα, χυμούς φρούτων, φρουτοποτά και αναψυκτικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι λιπαρά τρόφιμα όπως μπισκότα, παγωτό, τηγανιτές πατάτες και πίτες καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από άτομα τα οποία επιλέγουν τα ‘diet’ ή ‘light’ ποτά στην καθημερινότητα τους, σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν ποτά με πλήρη ποσότητα ζάχαρης. Επιπλέον, παχύσαρκα άτομα που καταναλώνουν ‘diet’ ή ‘light’ ποτά παρουσίασαν υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων από λιπαρά τρόφιμα σε σχέση με άτομα φυσιολογικού βάρους που καταναλώνουν ποτά με πλήρη ποσότητα ζάχαρης. Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την συμπεριφορά στο γεγονός ότι εφησυχάζονται με την χαμηλή κατανάλωση θερμίδων από τα ‘diet’ ή ‘light’ ποτά και ενδίδουν πιο εύκολα στον πειρασμό των λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων. Συνεπώς αντί τα ‘diet’ ή ‘light’ ποτά να βοηθούν στο πρόβλημα των συνεχόμενα αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας, τα επιδεινώνουν.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής