Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε στην Ολλανδία και οι επιστήμονες εκεί ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ‘πρόχειρου φαγητού’ έστω και για μια μικρή περίοδο είναι αρκετό για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στο αίμα, υπέρταση και αύξηση του κοιλιακού λίπους. Οι επιστήμονες μελέτησαν αρχικά ένα γκρουπ εννέα ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο όπου του παρείχαν ένα γαλακτοκομικό προϊόν (milk-shake) με υψηλή περιεκτικότητα λίπους και παρατήρησαν ότι υπήρχε επιδείνωση σε 61 αιματολογικούς βιοδείκτες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης, σε 10 υγιείς εθελοντές παρείχαν μια διατροφή με 1300 θερμίδες επιπλέον από ‘πρόχειρο φαγητό’ όπως σοκολάτες, τάρτες, φιστίκια και πατατάκια για μια περίοδο 4 εβδομάδων. Στο τέλος των 4 εβδομάδων οι 61 βιοδείκτες που μελετήθηκαν στο αίμα τους παρουσίασαν ενδείξεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Όπως πολύ σωστά είπε ένας από τους επιστήμονες της έρευνας «η κατανάλωση ‘πρόχειρου φαγητού’ είναι μια κατάσταση όπου το μυαλό μας λέει ναι αλλά το σώμα μας λέει όχι, πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και ακούμε το σώμα μας. Ακόμα και ένα ανθυγιεινό σνακ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας που υπερτερούν κατά πολύ την όποια απόλαυση προσφέρει».
Ακόμα και ένα σνακ ‘πρόχειρου φαγητού’ (junk food) επαρκεί για να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας
By Νικόλαος Καραγίαννης|2017-07-31T11:38:41+03:001 Δεκεμβρίου, 2015|Άρθρα Διαιτολογίας, Κλινική Διαιτολογία, Κοινωνία και Διατροφή, Υγιεινή Διατροφή|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ακόμα και ένα σνακ ‘πρόχειρου φαγητού’ (junk food) επαρκεί για να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας
About the Author: Νικόλαος Καραγίαννης
Καραγιάννης Νίκόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian