Τα συμπληρώματα διατροφής δημιουργηθήκαν για να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού που δεν καλύπτονται από την διατροφή. Παράλληλα πολλές έρευνες σε ζώα παρουσιάζουν ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μειώνουν ή και αντιστρέφουν την εξέλιξη του καρκίνου. Επιστήμονες όμως από το κέντρο καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Κολοράντου μελέτησαν χιλιάδες ασθενείς κατά την διάρκεια μιας δεκαετίας, οι οποίοι έκαναν χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και ανακάλυψαν ότι η υπεραυξημένη χρήση όχι μόνο δεν εξασφάλιζε την υγεία τους αλλά δημιουργούσε αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου και καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Για παράδειγμα άτομα που μελετήθηκαν με αυξημένη κατανάλωση βήτα-καροτίνης μεγαλύτερης της προτεινόμενης δόσης παρουσίασαν 20 % αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοαγγειακών παθήσεων. Όπως πολύ σωστά επισημαίνουν οι επιστήμονες της έρευνας τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής.
Καραγιάννης Νίκ. BSc, SRD, MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Ερευνητής