Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες στον πληθυσμό της Αμερικής η στεφανιαία νόσος αποτελεί την κύρια αιτία απότομης καρδιακής ανακοπής, όπου το 90 % των περιπτώσεων καρδιακής ανακοπής οδηγούνται σε θνησιμότητα. Παρόλα αυτά, το 50 % των γυναικών και το 70 % των ανδρών που βιώνουν μια καρδιακή ανακοπή δεν έχουν ιστορικό καρδιοαγγειακών παθήσεων. Επιστήμονες από το Λος Άντζελες της Αμερικής προσπάθησαν να εξηγήσουν που μπορεί να οφείλεται αυτή η αυξημένη εκδήλωση καρδιακών ανακοπών χωρίς ιστορικό προγενέστερων καρδιακών παθήσεων. Οι επιστήμονες μελέτησαν από το 2002 έως το 2015, 267 άτομα τα οποία βίωσαν καρδιακή ανακοπή σε σχέση με 445 υγιή άτομα, όπου τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μετρήθηκαν. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (φυσιολογικές τιμές ενηλίκων 8,20 – 10,70 mg/dl). Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου (κάτω από 8,95 mg/dl, εντός φυσιολογικού) παρουσίασαν κατά 2,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανακοπής σε σχέση με τα άτομα τα οποία παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (9,55 mg/dl). Να τονίσουμε ότι οι μηχανισμοί που σχετίζουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακής ανακοπής είναι για την ώρα άγνωστοι. Επίσης, η κατανάλωση ασβεστίου είναι απαραίτητη και η κύρια πηγή στην διατροφή μας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται τόσο από τους ανήλικους (3 μερίδες* ημερησίως), όσο και από τους ενήλικες (2 μερίδες* ημερησίως). Άτομα τα οποία αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην διατροφή τους είναι σημαντικό να καταναλώνουν εναλλακτικές πηγές ασβεστίου, όπως είναι τα ροφήματα αμυγδάλου, φουντουκιού, ρυζιού, σόγιας, βρώμης, καρύδας και άλλα, τα οποία πρέπει να προσέξουν ότι είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

*Μερίδα ασβεστίου = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κουπάκι γιαούρτι ή 1 φέτα τυρί

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian