Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Pittsburgh, Missouri, Louisiana και Washington της Αμερικής συνεργάστηκαν για να μελετήσουν την επίδραση που έχει η υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών στα αιμοφόρα αγγεία και κατά επέκταση στην καρδιακή υγεία. Στις αναπτυγμένες χώρες έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνικών τροφίμων, κυρίως από ζωικές πηγές, είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της υγείας μας και μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει περισσότερο από το 22 % της συγκεντρωτικής ενέργειας από πρωτεΐνες. Παλαιότερη έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Pittsburgh σε ποντίκια έδειξε ότι η υπεραυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών οδηγεί σε αρτηριοσκλήρωση και βάση αυτών των αποτελεσμάτων, οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν πως επηρεάζει τους ανθρώπους, που συνηθίζουν να καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ζωικών πρωτεϊνικών τροφίμων.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης πρωτεΐνης σε ανθρώπους αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα σε εργαστήριο. Αυτό το οποίο παρατήρησαν είναι ότι κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία βρίσκονται στο εσωτερικό των αγγείων μας, γνωστά ως μακροφάγα και τα οποία σχετίζονται με την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και κυτταρικών υπολειμμάτων, επηρεάζονται από την αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα την συσσώρευση αυτών των νεκρών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία και κατά επέκταση την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας μακροχρόνια. Πιο συγκεκριμένα φάνηκε ότι ένα πολύ κοινό αμινοξύ που βρίσκουμε σε ζωικά πρωτεϊνικά τρόφιμα όπως το κρέας, το αυγό και το γάλα και είναι η λευκίνη, είναι υπεύθυνο για την συμπεριφορά των μακροφάγων στα αιμοφόρα αγγεία και την σταδιακή δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρωση.
Συνεπώς βλέπουμε ότι η μακροχρόνια αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνικών τροφίμων επηρεάζει πολύ αρνητικά την καρδιακή μας υγεία και επιδεινώνει την αρτηριοσκλήρωση. Οι πρωτεϊνικές δίαιτες ή η λανθασμένη πεποίθηση ότι το ψητό και σαλάτα είναι υγιεινή διατροφή μπορεί να αποβούν μοιραία για την υγεία μας. Η Μεσογειακή διατροφή που στηρίζεται σε σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο παραμένει η κορυφαία διατροφική επιλογή και η κατανάλωση πρωτεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15 % της συγκεντρωτικής ενέργειας που καταναλώνουμε καθημερινά.
Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil
Διαιτολόγος – Dietitian
Link: Nature Metabolism