Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να πάρουμε τα διατροφικά στοιχεία τα οποία χρειαζόμαστε από τη σωστή και ισσοροπημένη διατροφή παρά από ένα φαρμακευτικό ή βιομηχανοποιημένο σκεύασμα το οποίο μας υπόσχεται καλύτερη υγεία και καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας μας. Στη σύγχρονη εποχή οι καταναλωτές, επηρεασμένοι από τις άπειρες διαφημιστικές εκστρατείες, ξοδευθούν αλόγιστα τα χρήματα τους αγοράζοντας σκευάσματα τα οποία, τελικά, μπορεί και να τους δημιουργήσουν προβλήματα, παρά να τους βοηθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τα συμπληρώματα με προβιοτικά, τα οποία έχουν βακτήρια για την ενίσχυση της εντερικής λειτουργίας και έχουν ως στόχο απευθείας τον καταναλωτή. Όμως, παρά  τις διαφημίστηκες και ενημερωτικές εκστρατείες αυτού του είδους, όπως και οι βιταμίνες, έτσι και τα βακτήρια, πρέπει να λαμβάνονται από την διατροφή και όχι από τα συμπληρώματα.

 

Η πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων που υπάρχει και η κάθε χρήση που έχει το καθένα είναι λογικό και επόμενο να δημιουργεί σύγχυση, τόσο στον καταναλωτή, όσο και στους επιστήμονες υγείας. Σε ότι αφορά τα βακτήρια, είναι οργανισμοί οι οποίοι συμβιώνουν μαζί μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους φροντίσουμε όπως θα φροντίζαμε ένα κατοικίδιο. Είναι λογικό λοιπόν πως αν εμείς τα φροντίσουμε, θα φροντίσουν και αυτά με τη σειρά τους εμάς και θα εξασφαλίσουν τη σωστή εντερική μας λειτουργία, που είναι απαραίτητη για την υγεία μας. Υπάρχουν 800 είδη βακτηριδίων και παραπάνω από 7000 τύποι κατοικούν κατά μέσω όρο στο ανθρώπινο έντερο. Ενώ αυτοί οι τύποι βακτηριδίων μπορεί να παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους, παρόλα αυτά δεν είναι πανομοιότυποι. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός βακτηρίων όπως είναι ο Lactobacillus acidophilus και ο Lactobacillus bifidus μπορούν να βελτιώσουν τη διάρροια που προκαλούν τα αντιβιοτικά σε ένα ασθενή, αλλά ο συνδυασμός του Lactobacillus bulgaricus και του Streptococcus thermophilus δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Συνεπώς,  είναι απολύτως σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σκεύασμα για όλους τους ασθενείς. Επίσης, πειράματα τα οποία έχουν γίνει σε ποντίκια έχουν δείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και την παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα από τα πολλά πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί, όταν πήραν βακτήρια από γενετικά παχύσαρκο ποντίκι και τα τοποθέτησαν σε αδύνατο ποντίκι αυτό παρουσίασε αύξηση στο βάρος του, χωρίς όμως να αλλάξει την έως τότε διατροφή του. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι η σωστή εντερική λειτουργία είναι πολύ σημαντική και επηρεάζει τη γενικότερη υγεία ενός οργανισμού.

 

Η άστατη διατροφή και η χρήση αντιβιοτικών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην ισορροπία του εντέρου. Για παράδειγμα, η διάρροια είναι ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της ανισορροπίας στην ομαλή εντερική λειτουργία. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και χαμηλή σε λίπος μπορεί να βοηθήσει και να αποκαταστήσει την ομαλή εντερική λειτουργία άμεσα. Συνεπώς, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη και σωστή διατροφή πρέπει:

  • Να παρέχει λιγότερο από το 30 % της ενέργειας της από το λίπος και συγκεκριμένα το κορεσμένο-ζωικό λίπος δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10 %. Η κατανάλωση λίπους πρέπει κατά κύριο λόγο να προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο.
  • Η καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών πρέπει να είναι 25-30 γραμμάρια ημερησίως. Πλούσιες πηγές φυτικών ινών είναι τα σιτηρά ολικής αλέσεως, η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, τα φρούτα και τα λαχανικά όπου παρέχουν στον οργανισμό και τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών καθημερινά είναι απαραίτητη για την παροχή ασβεστίου.

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών αλλά και οι ξηροί καρποί και τα όσπρια είναι εξίσου σημαντικές πηγές πρωτεϊνών και φυτικών ινών.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian