Πολλές γυναίκες στην εποχή μας ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους υπέρβαρες ή παχύσαρκες και αυτό αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες εκδήλωσης διαβήτη κύησης σε κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης τους. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Turku της Φιλανδίας όμως έδειξαν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 351 υπέρβαρες και παχύσαρκες εγκυμονούσες σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Turku. Οι επιστήμονες ανάλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων και ποσοτικοποίησαν την κατανάλωση διατροφικών στοιχείων μέσα από ημερολόγια καταγραφής τροφίμων, ενώ παράλληλα ομαδοποίησαν τις διατροφικές του συνήθειες σε υγιεινή και μη-υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω οι επιστήμονες παρατήρησαν την συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων που προκαλούν ή μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Για παράδειγμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο / ζωικό λίπος, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής, ενώ τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, όπως το ψάρι, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, έχουν βρεθεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υψηλή κατανάλωση τροφίμων που προκαλούν φλεγμονή και πιο συγκεκριμένα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους αύξησαν την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη κύησης. Αντιθέτως, μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες φάνηκε να μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Συνεπώς, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, ψάρι, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο είναι ιδανική για την αποφυγή εκδήλωσης διαβήτη κύησης ακόμα και σε γυναίκες οι οποίες ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους υπέρβαρες ή παχύσαρκες, που από μόνο του αποτελεί κύρια αιτία εκδήλωσης του. Είναι αδήριτη ανάγκη οι εγκυμονούσες να υιοθετήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται μια σωστή διατροφή από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD, MPhil

Διαιτολόγος – Dietitian

Link: SpringerLink